Annons

Växjöbo fick utredning om barnsexbrott

Växjö • Publicerad 15 maj 2018
Foto: Staffan Lindbom/Trelleborgs Allehanda

En kvinna i Växjö begärde tidigare i år ut handlingar från åklagarmyndigheten kring ett ärende där hon var målsägande. Men brevet som kom posten i slutet av april innehöll helt fel dokument. Nu misstänks Växjö åklagarkammare för brott mot tystnadsplikten.

I brevet fanns förundersökningsmaterial kring flera fall sexualbrott mot barn under 15 år, som hon inte hade någon som helst koppling till. Det var detaljerade förhör med både den misstänkte gärningsmannen och offrens anhöriga, där inga känsliga uppgifter hade maskats. Det ska även vara sekretess på materialet.

Annons

– Det här är ju inte bara ett förhör utan flera stycken med väldigt känsliga uppgifter. Jag kommer inte sprida det till någon så klart men hade det hamnat hos fel person kunde det fått jättestora konsekvenser för familjen. Det här är för dåligt. Vi måste kunna lita på att åklagare och polis handskas med så här känsligt material på ett korrekt sätt, säger kvinnan till Kvällsposten.

Nu har särskilda åklagarkammaren inlett en förundersökning om brott.

– Det är en pågående förundersökning om brott mot tystnadsplikten, säger Lars Gunnar Björnqvist, enhetschef på särskilda utredningar i region Syd, till Kvällsposten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons