Annons

Växjöbon är nordisk mästare i makeup

Makeup är ett kreativt uttryckssätt där man kan förstärka sin identitet och personlighet. Det menar Anna Zamecnik, konsteleven på S:t Sigfrids Folkhögskola som nyligen skrällvann Nordiska Mästerskapen i Makeup. …
– Jag överraskade mig själv. De flesta tävlande var utbildade makeupartister, så jag var något av en outsider.
Publicerad 9 december 2017
Foto: Anna Smeets

När Magazinet träffar Anna i konstateljéerna på S:t Sigfrids Folkhögskola har hon så smått börjat smälta triumfen i Stockholm. För i den stenhårda konkurrensen hade hon inte förväntat sig att ta hem titeln Nordisk Mästare.

– Jag var väldigt nervös inför tävlingen och undrade vad jag gett mig in på. Mina medtävlare hade professionell makeup-utrustning medan jag dök upp med en vanlig IKEA-kasse.

Annons

Den kreativa ådran har alltid funnits hos Anna. Det började tidigt som barn med kritor och pennor för att så småningom övergå i bland annat oljemålningar och skulpterande. Men länge betraktade hon konsten främst som en hobby och valde istället att studera statsvetenskap och göra karriär i Stockholm. Sedan kom kraschen.

– Jag gick in i väggen. Den upplevelsen gav mig ett nytt synsätt på livet. Bland annat frågade jag mig själv, varför inte välja att göra konst när det faktiskt är det roligaste jag vet?

Foto: Nadia Hagberg

Anna sökte och kom in på Kronobergs Konstskola på S:t Sigfrids Folkhögskola, där hon nu är inne på andra året. Här får hon utlopp för sitt konstnärliga skapande, som också går hand i hand med intresset för makeup.

– Makeup är kreativt sätt att uttrycka sig. Att testa olika typer av sminkning och att kunna ta ut svängarna är roligt och inspirerande. Det är också ett lekfullt sätt att förstärka sin egen personlighet.

Makeup-intresset har vuxit och idag driver Anna ett Instagram-konto där hon lägger ut bilder och smakprov på sin sminkning. Men att ta nästa steg och tävla i makeup var egentligen inget som föresvävade henne.

– Nej, jag råkade bara se en annons om att Nordiska Mästerskapen i Makeup skulle arrangeras i Stockholm i november och skickade in tre bilder på chans. Två veckor innan tävlingen hörde de av sig och meddelade att jag var antagen.

Det brådstörtade beskedet gjorde att det blev intensiva förberedelser.

– Förutom smink så ingick hår, accessoarer och kläder i tävlingen. Det skulle utgöra en helhet. Jag fick veta att temat skulle vara Ice-queen och Ice-king, så jag spann igång med en massa idéer där jag tog ut svängarna rejält och började tillverka en krona med hjorthorn, kläder och spira.

Att Anna kunde ta med sin egen modell till tävlingen underlättade.

– Jag brukar testa smink på min kompis David Berggren och kände att han skulle passa i rollen som Ice-king.

Annons

Fick du möjlighet att göra något genrep?

– Ja, jag vann skolans Halloween-tävling tre dagar innan vi skulle åka upp till Stockholm, så det kändes som en bra uppladdning.

Bild från Annas instagramkonto.Foto: Privat

Att Anna skulle delta i mästerskapen var om inte en förborgad hemlighet så åtminstone ett okänt faktum för de flesta på skolan. Bara ett fåtal kände till hennes medverkan.

– Jag hade avslöjat det till några personer i samband med Halloween-festen.

Mästerskapstävlingen på skönhetsmässan Acadermia pågick i fem timmar och sminkningarna bedömdes utifrån kriterierna hygien, teknik, kreativitet, helhet och tema. Domarna gick runt och granskade de tävlandes prestationer. Efter den inledande nervositeten började Anna känna sig allt lugnare.

– Sminkningen flöt på som jag ville och mot slutet började jag känna mig riktigt nöjd med resultatet.

Hur blev din reaktion när du fick veta att du vunnit?

– Tvådelad. Det var total chock och förvåning, Herre Gud vad har hänt? Samtidigt var jag väldigt nöjd över min prestation, så det kändes jättebra att höra mitt namn ropas upp.

Bild från Annas instagramkonto.Foto: Privat

Förutom den åtråvärda och prestigefyllda titeln Nordisk Mästare i Makeup så innebar även vinsten att Anna kan välja mellan att antingen köpa sminkprodukter för 10 000 kronor eller att gå en 200 timmars karaktärsutbildning på IMC, Internationell Makeup Center.

– Jag har inte bestämt mig än. Först måste jag kolla upp vad utbildningen innebär.

Annons

Hur ser dina framtidsplaner ut? Kommer du satsa på en makeup-karriär nu?

– Först ska jag gå klart konstskolan. Därefter får jag se om jag söker vidare till Konstfack eller något annat. Makeup vill jag absolut fortsätta med, men det är en väldigt tuff bransch. Det som intresserar mig främst är de kreativa och udda uttrycken, så jag hoppas få möjlighet att kombinera konsten med makeupen. Det är två världar som inte alltid möts men som jag gärna vill förena i mitt skapande!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons