Annons

Växjöbon döms efter bankattacker

Publicerad 15 december 2017

Under hösten 2015 drabbades Nordea och Swedbank av storskaliga datorattacker och många bankkunder drabbades när bankernas hemsidor inte fungerade.

I oktober förra året väcktes åtal mot en pojke i Växjö, som under attackerna bara var 16 år gammal. Det är första gången åtal väcks för DDoS-attacker mot svenska banker, och idag föll domen i Växjö tingsrätt.

Annons

Pojken, som nu hunnit fylla 18, döms för grovt dataintrång till villkorlig dom med 140 timmars samhällstjänst, något som kammaråklagare Anna Svedin är nöjd med.

– Det viktiga är snarare att visa att samhället kan utreda den här typen av brott och att det kommer en dom där det står att det är grovt dataintrång att angripa banker på det här sättet, sa hon i väntan på domen till Smålandsposten.

Enligt tidningen är det inte bara bankerna som drabbats. Även artisten Zara Larssons hemsida utsattes och stängdes ner tillsammans med streamingsidan Dreamfilms. Läs mer här.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons