Annons

Växjöbon flydde från knarkkung

Växjöbon Wille Lopez växte upp i knarkets och våldets Colombia. När knarkkungen Pablo Escobar dödshotade familjen så flydde de till Sverige. Här levde familjen illegalt i två år innan de fick uppehållstillstånd. Nu föreläser Wille om sin dramatiska livsresa.
– Jag vill få människor att välja bort kriminaliteten och själva ta makten över sina liv.
Publicerad 5 januari 2018
Foto: David Färdigh

I skuggan av Pablo Escobar! Så heter föreläsningen som Wille höll på Araby Park Arena under mellandagarna. Han skildrar öppenhjärtigt och gripande sin dramatiska livsresa. Allt började i Bogota, där hans pappa var verksam som affärsman inom smaragdbranschen. På den tiden härskade den ökända knarkkungen Pablo Escobar över Colombia.

– Pablo beräknas ha tjänat 53 miljoner dollar i veckan på sina knarkaffärer!

Annons

Våldet var ständigt närvarande i det colombianska samhället, något skulle bli väldigt påtagligt för Wille och hans familj.

– Vi bodde i takvåningen i ett större hus i centrala Bogota. Jag var nio år och var försenad till skolan. Jag stod och väntade på hissen när jag kände hur hela byggnaden skakade. På gatan utanför hade det exploderat en stor bomb och när jag sprang ut såg jag lemlästade och döda människor överallt. Jag var i chocktillstånd. Dagen efter regnade det och vi fick en vattenläcka. När rörmokaren skulle kolla orsaken hittade han en blodig hand som täppt igen vattenröret.

Som framgångsrik affärsman utsattes Willes pappa för påtryckningar från knarkmaffian. Han vägrade samarbeta och hotades till livet. När deras portvakt mördades insåg familjen att läget var allvarligt.

– Vi flydde från Colombia 1995. Att vi hamnade just i Sverige berodde på att min faster bodde här.

Familjen sökte politisk asyl men nekades uppehållstillstånd av Migrationsverket. Men att återvända till Colombia hade varit lika med döden, så familjen gick under jorden.

– Vi levde illegalt i Sverige i två år. Under den tiden levde jag bland annat på att diska och sälja förfalskade tågbiljetter.

Han fick även erbjudande om att börja med lukrativa knarkaffärer.

– Men jag mindes varför vi hade flytt från Colombia, vad knarkhandeln hade inneburit för mig och min familj. Så jag sa nej, något jag känner stolthet över!

Istället för droghandel tog livet en ljusare vändning för Wille. Han och familjen fick uppehållstillstånd. I sin nya tillvaro i Växjö skaffade han sig gymnasieexamen, började jobba med entreprenörskap på Linnéuniversitet och är idag affärsutvecklare på Coompanion Kronoberg. Dessutom driver han två egna företag. Med sin föreläsning vill han inspirera andra att vända ryggen åt kriminalitet, knark och våld.

– Ta de rätta besluten och våga forma ditt eget liv!

Annons

Men kopplingen till Colombia finns kvar. Nyligen har han tagit kontakt med Pablo Escobars son Sebastian.

– Tanken är att vi ska hålla en gemensam föreläsningsturné i Sverige där vi berättar om knarkets Colombia ur två olika synvinklar. Just nu söker jag samarbetspartners för att genomföra projektet.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons