Annons

Växjöbor riktiga miljöhjältar visar klimatbokslut

Minskade koldioxidutsläpp med 170 000 ton. Så mycket bidrog Växjö Energi tillsammans med sina kunder till att minska klimatpåverkan under 2014. Det motsvarar en flygresa tur och retur till New York för samtliga Växjöbor.
Den här texten är producerad av Växjö Energi. Den är inte skriven av VXONEWS journalister. • Publicerad 6 februari 2017
Lokalproducerad fjärrvärme från lokala biobränslen en vinnare för miljön.
Lokalproducerad fjärrvärme från lokala biobränslen en vinnare för miljön.

– Det är ett väldigt bra resultat, som kan uppnås tack vare att kraftvärmeproduktionen är väldigt energieffektiv eftersom den genererar både värme och el samtidigt. Detta gör att Växjö Energi tränger undan annan elproduktion som påverkar klimatet mer negativt, säger Johan Sundberg på forsknings- och utredningsföretaget Profu.

Profu har på uppdrag av Växjö Energi tagit fram det omfattande klimatbokslutet. En undersökning som beräknar företagets totala klimatpåverkan. Dels de egna utsläppen, men även de utsläpp som kan undvikas tack vare Växjö Energis verksamhet.

Annons

– Klimatet är en viktig miljöfråga och en undersökning som verkligen ger en helhetsbild på det här viset är ett bra avstamp att jobba vidare från. För det är inte fråga om engångsinsatser utan en process som går att driva framåt med nya förbättringar, säger Johan Sundberg.

Och prognosen ser lovande ut för Växjö Energi framöver. När även produktionen i den nya moderna anläggningen Sandvik 3 tas med i beräkningarna förbättras klimatpåverkan ytterligare. Tack vare att fler väljer lokalproducerad fjärrvärme från lokala biobränslen, som annars gått till spillo, gör Växjö Energi tillsammans med sina kunder stor skillnad för klimatet. Det är Profus beräkningar ett tydligt kvitto på.

Den 28 januari kan du träffa Växjö Energi i Linnégallerian och på Grand Samarkand. Ställ dina frågor om fjärrvärme och tävla med bästa miljöhjältebilden.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons