Annons
Växjö

Växjöbutik firar 25-årsjubileum

I vår firar Maria Bolanders butik Söders Blommor 25-årsjubileum, något som bland annat firas genom utökade lokaler och öppnandet av en blomsterateljé.
– Här ska vi kunna ha After Bloom där företag och grupper erbjudas spännande workshops, exempelvis i hur man binder vackra buketter och midsommarkransar.
Växjö • Publicerad 21 januari 2018
Foto: Nadia Hagberg

I Växjö råder vinter men inne på Söders Blommor har våren redan gjort sitt intåg. Blomsterbutiker ligger som bekant alltid några månader före i tiden och krokus, iris och snödroppar sprider härlig vårstämning. Den här våren blir dessutom extra speciell då Maria Bolander och hennes personal i början av mars får tillgång till rejält utökade lokaler.

– Bakgrunden är att jag ville förbättra logistiken och när fastighetsägaren Länsförsäkring Kronoberg kunde erbjuda utökade lokaler så bestämde jag mig för att göra en förändring av hela butiken. Med hjälp av en arkitekt har jag fått möjlighet att anpassa lokalerna till våra behov och önskemål. Den 2 mars ska allt vara klart för invigning!

Foto: Nadia Hagberg
Annons

Förändringen innebär också en stor nyhet, nämligen öppnandet av en blomsterateljé, eller blomsterverkstad som det inofficiella arbetsnamnet lyder.

– Vi har ännu inte riktigt bestämt oss för om det ska heta blomsterateljé eller blomsterverkstad. Här ska vi göra våra blomsterarrangemang och med stora fönsterpartier ut mot Sandgärdsgatan blir det som ett levande skyltfönster där man kan se floristerna binda vackra brudbuketter.

Ateljén öppnar också upp möjligheten att hålla det som Maria kallar After Bloom.

– Företag och grupper på mellan 10 och 20 personer ska kunna vara här och ha workshops. I en stimulerande miljö kan de exempelvis lära sig hur man binder buketter eller gör midsommarkransar.

Foto: Nadia Hagberg

Utökningen av lokalerna och öppnandet av blomsterateljén sammanfaller med Söders Blommors 25-årsjubileum. Sedan Maria startade butiken 1993 har trender kommit och gått men förtjusningen i att hålla på med blommor är intakt.

– Ja, det är roligt att jobba med ett så levande material, och dessutom är det väldigt tacksamt eftersom alla människor tycker om och blir glada av blommor.

Hur har floristyrket ändrats under de här 25 åren?

– Det är stor skillnad. På den tiden handlade det främst om snittblommor för vissa speciella tillfällen, som exempelvis konfirmationer, bröllop och födelsedagar. Idag präglas branschen av större och framför allt snabbare trender. Någon kan lägga ut en blomsterbild på Instagram och vips så skapas en ny trend. Även utbudet har ökat. Om det tidigare fanns två krukleverantörer så finns det numera hundratals.

Foto: Nadia Hagberg

Något som också ändrats med åren är att folk nu i större utsträckning unnar sig blommor till helgerna. Det är inte enbart vid högtiderna som folk vill ha vackra blommor på borden.

– På samma sätt som man lägger lite extra på bra mat och dryck så vill många sätta guldkant på tillvaron genom blommor och blomsterdekorationer. Blommorna följer ju dessutom även inredningstrenderna i hemmen.

Annons

Vad har du för personliga favoriter bland alla blommor?

– Det ändras hela tiden beroende på vilken tid på året det är. Under en period kan det vara tulpaner, för att sedan vara perenner. Som florist lever man i säsongerna!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons