Annons

Växjöföretag siktar på världsherravälde

Det Växjöbaserade företaget Readly brukar kallas för tidskrifternas svar på Spotify. Som prenumerant har man idag digital tillgång till 2700 olika magasin från hela världen. Företagets huvudmarknad är Sverige, England och Tyskland, men målet är global dominans.
– Vi vill bli den intergalaktiska lässtandarden, säger företagets VD Per Hellberg.
Publicerad 20 januari 2018

Tillväxt var årets huvudtema när Almis Kapitaldag anordnades på Växjö Teater. Drygt 300 personer var på plats för att lyssna på analytiker och företagsledare. En av föredragshållarna var Per Hellberg, VD för Växjöbaserade IT-företaget Readly som brukar jämföras med Spotify, fast i det här fallet handlar det inte om musiklyssnande utan läsande. Företaget tillhandahåller en digital plattform och prenumerationstjänst som ger tillgång till tidskrifter och magasin från hela världen.

– När vi startade våren 2013 så kunde vi erbjuda 32 titlar. Nu är vi uppe i över 2700!

Annons

Hur gör ni urvalet?

– Tidskrifterna ska ha ett tillförlitligt och högkvalitativt innehåll med lång livslängd. Vi tar inte in magasin med material som är våldsbejakande, pornografiskt eller alltför politiskt styrda.

Pappersupplagorna av världens tidskrifter har minskat stadigt de senaste åren, något som nu kompenseras digitalt via tjänster som just Readly.

– Vi bidrar till ökat läsande. Framför allt sprider vi läsandet till nya grupper. 98 procent av våra kunder är sådana som inte prenumererar på någon papperstidskrift idag. Och i snitt läser våra prenumeranter 33 hela magasin i månaden.

Men det tog tid att övertyga förlagsvärlden berättar Per. Att sälja in idén har krävt åtskilliga presentationer under åren. Nu är dock konceptet etablerat och Readly växer i snabb takt. Företaget har en omsättning på 135 miljoner och finns idag tillgängliga på 47 olika marknader. Fokus har legat främst på Sverige, Tyskland och England, men målsättningen är att nå ut globalt och bli världsledande.

– Vi vill bli den intergalaktiska lässtandarden. Nästa steg nu är att ta in mer kapital, anställa fler medarbetare, etablera oss i fler länder och växa ännu snabbare.

Readly har för närvarande 43 anställda, varav 20 i Växjö. Personalstyrkan här kommer att utökas och dessutom förbereds flytt till nya lokaler.

– Nästa vår flyttar vi in i nybyggda lokaler vid det gamla polishuset i centrala Växjö.

Våra kunder har idag digitalt tillgång till över 2700 olika magasin och tidskrifter från hela världen, berättar Per Hellberg, VD på snabbväxande Växjöbaserade IT-företaget Readly.
Våra kunder har idag digitalt tillgång till över 2700 olika magasin och tidskrifter från hela världen, berättar Per Hellberg, VD på snabbväxande Växjöbaserade IT-företaget Readly.Foto: David Färdigh

Annons

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons