Annons

Växjöföretaget expanderar friskt

Lönsamhet kommer ur det friska! Så lyder mottot för Kryast i Sverige AB, ett konsultföretag med Gustaf Möller i spetsen som ur ett hälsofrämjande perspektiv coachar och utbildar arbetsplatser. Företaget växer och befinner sig i en expansionsfas.
– Nu skördar vi frukterna av vårt arbete!
Publicerad 26 februari 2018
Foto: Nadia Hagberg

Magazinet träffar Gustaf i ett konferensrum i toppen på ett av de så kallade skeppen på Videum Science Park. Av utsikten att döma tycks såväl Växjö som Campus vara synnerligen välmående, för i varje väderstreck ser man byggkranar och nybyggda hus. Ett gott hälsoläge tycks även gälla för företaget Kryast i Sverige AB, där Gustaf är grundare och VD. Efter att sedan starten 2009 vuxit i långsam men stabil takt så växlar Gustaf och hans kompanjoner upp tempot.

– Vi är i dagsläget åtta konsulter men har nu dialog med ytterligare tre deltidskonsulter. Vi utgör ett bra team och just att behålla vi-känslan är avgörande. Tillväxten får aldrig ske på bekostnad av medarbetar- och kundnöjdheten. Den principen håller vi stenhårt på!

Annons

Framgångssagan Kryast i Sverige har sin upprinnelse 2009 då Gustaf pluggat klart Coaching och Sport Management på Linnéuniversitet. Efter att avslutat med ett halvårs studier i Minnesota i USA var planen att bli fotbollstränare. Men vistelsen i USA hade väckt nya impulser.

– Jag hade fått en tydlig dos av entreprenöriellt tänkande. Samtidigt hade jag även träffat en gotländsk entreprenör som drev ett eget friskvårdsföretag. Han erbjöd mig att bli franchisetagare, men då hade jag redan kläckt en egen idé om friskvård i kombination med coachning och teamutveckling.

Efter ett antal år där han kombinerade företagande med rollen som huvudtränare i Växjö FF, nuvarande Växjö DFF, ville han ta ett större helhetsgrepp kring det här med hälsa och hållbarhet. Han startade ett aktiebolag och så 2012 tog han ett initiativ där han bjöd in andra konsulter till möte.

– Där presenterade jag affärsidén Kryast i Sverige, som byggde på att vi konsulter skulle samverka med en egen plattform där vi delade varumärke, värdegrund och vision.

Sagt och gjort. Kryast i Sverige tog form. Grundidén är att vara ett hälsofrämjande företag som hjälper arbetsplatser att bli ännu friskare, attraktivare och hållbarare.

– När vi går in i en organisation så fokuserar vi inte på det som är dåligt utan på det som är bra och som kan förbättras. Vad är det som gör människor friska? Vad är det som funkar och kan utvecklas ännu mer?

För några brandkårsutryckningar handlar det nämligen inte om.

– Nej, situationer i fritt fall behöver en annan typ av hjälp. Det innebär inte att vi blundar för problem utan istället arbetar vi förebyggande och långsiktigt utvecklande med våra kunder.

Vilka egenskaper är det som avgör om en arbetsplats är hälsosam?

– Forskningen pekar på fyra nyckelfaktorer: Ledarskap, delaktighet, kommunikation samt synen på hälsa och sjukfrånvaro. Hur hälsosam en arbetsplats är kan exempelvis mätas utifrån sjukfrånvaro, frisknärvaro, personalomsättning, medarbetarnöjdhet, kundnöjdhet och trivsel.

Annons

Alla uppdrag för Kryast i Sverige börjar alltid med en förutsättningslös träff.

– Det gäller oavsett om det är ett storföretag, småföretag eller en arbetsplats inom det offentliga. På den inledande träffen lyssnar vi av behoven för att sedan kunna erbjuda det stöd som kunden behöver. Ett exempel är utbildningar i hållbart ledarskap.

Men allra vanligast är arrangerandet av personalaktiviteter på två till fyra timmar där syftet är att öka engagemanget, att stärka teamkänslan och svetsa samman gruppen, exempelvis i samband med en kick off.

– Här har vi utvecklat en egen variant på Mästarnas Mästare med fokus på lagarbete samt en teamutbildning för arbetsgrupper som vill utveckla sitt samarbete.

Gustaf menar att Kryast i Sverige skapat ett koncept som är unikt i landet och nu är det dags att skörda frukterna. Företaget befinner sig i en expansionsfas.

– Idag har vi ett geografiskt upptagningsområde som sträcker sig från Växjö och fem mil utåt, bland annat till Älmhult. Till 2020 är målet att etablera oss på ännu en stor ort.

Namnet Kryast i Sverige gör ju rätt stora anspråk, får ni många kommentarer och gliringar om det?

– Det händer. Skulle jag vara sjuk så dyker förstås kommentarerna upp direkt. Och skulle jag ta hissen istället för trapporna så är det alltid någon som kommer med ett skämtsamt påpekande. Men jag ser det positivt. Ofta kan det bli inledningen på ett givande samtal eller rent av ett samarbete.

MISSA INGET I VÄXJÖ! FLER NYHETER FINNS HÄR.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons