Annons

Växjöföretaget tror på goda utsikter

I förra veckan anordnade Aktiespararna i Växjö och Kalmar sin årliga stora gemensamma aktiekväll i Kosta. Ett av företagen som höll presentation var Balco, Växjöföretaget som nyligen börsintroducerades och som tror på goda framtidsutsikter.
– Vi har i nuläget en orderstock värd 1,2 miljarder, berättade VD:n Kenneth Lundahl.
Publicerad 16 december 2017
Foto: David Färdigh

Balkonger ger goda utsikter i flera bemärkelser. Det budskapet fick de 200 medlemmarna i Aktiespararna Växjö och Kalmar som kommit till Kosta Boda Art Hotel för att lyssna på Kenneth Lundahl, VD för Växjöföretaget Balco som introducerades på börsen den 6 oktober.

– Vi är det första balkongföretaget på börsen!

Annons

Efter att kursen stigit inledningsvis har uppgången därefter stagnerat, men att Balco är ett framtidsföretag råder det inga tvivel om enligt Kenneth.

– Vi är ett solitt småländskt tillväxtföretag och behovet av balkongbyten är enormt i Sverige och i övriga Europa.

30-årsfirande Balco tillverkar balkonglösningar och deras främsta målgrupp är bostadsrättsföreningar med gamla, slitna balkonger. Istället för att renovera och putsa befintliga balkonger, vilket ger en förlängd livslängd på cirka 15 år, presenterar Balco ett mer långsiktigt alternativ.

– Vi kapar av de gamla och sättet istället dit nya balkonger med snygg design och lång livslängd. Väljer man dessutom inglasade balkonger blir det som ett extra vardagsrum där man kan vistas minst åtta månader om året. Storleksmässigt finns det många varianter, den största balkongen vi tillverkat är på 41 kvadratmeter.

Nyligen tog Balco hem sin största order någonsin när det blev klart att de ska leverera inglasade balkonger till Östersundshus för ett värde på 160 miljoner. Sammanlagt har Balco nu en orderstock på 1,2 miljarder. Och det handlar inte bara om balkonger till bostäder.

– Vårt senaste segment är balkonger till kryssningsfartyg. Där fick vi precis vår tredje order.

För att möta efterfrågan har ni nyligen öppnat ännu en fabrik, men den här gången blev det i Polen istället för i Sverige. Varför?

– Det är av logistiska skäl. Fabriken i Växjö tillverkar balkonger för Sverige- och Norge-marknaden. Fabriken i Polen ska främst leverera till Danmark, Tyskland, Holland och England.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons