Annons

Växjögrillare till BBQ-EM

Publicerad 13 september 2016
Andreas Adolfsson (t.v.) och Magnus Gustavsson. Foto: Kim Alden
Andreas Adolfsson (t.v.) och Magnus Gustavsson. Foto: Kim Alden

I helgen hålls europamästerskapen i BBQ på Bremenmässan i Tyskland. Ett av sex lag att representera Sverige är Växjötrion Magnus Gustavsson, Kim Alden och Andreas Adolfsson.

- Jag och Magnus var med i Grillmästarna 2015. Vi gick till semi den gången, och efteråt kände vi det vore kul att fortsätta grilla på högre nivå, säger Andreas Adolfsson.

Annons

Andreas och Magnus startade upp VxO Grill & BBQ, och började åka ut och grilla på firmafester, studentfester med mera.

- Men så i somras föddes idén att det vore kul att tävla igen, så då anmälde jag oss till EM, säger Andreas, och fortsätter:

Det var på vinst och förlust egentligen, men det gick vägen och vi blev godkända för att delta!

Utöver Växjögänget kommer alltså ytterligare fem svenska lag ställa upp, de flesta från västkusten.

– Göteborg och västkusten är överrepresenterade. De gör ju inget annat än att grilla där känns det som, skrattar Andreas och fortsätter:

– Vi känner ju många i de andra svenska lagen, så det kommer bli lite "reunion" där nere.

När de kommer ner till tävlingen är allt uppstyrt på förhand. Deltagarna har förvarnats om vilka sju rätter som ska tillagas. Alla lag ska grilla samma rätter förutom vid två tillfällen – dels desserten, dels när lagen ska tillaga något typiskt för sitt hemland.

– Som vår "Home Cooking" har vi valt köttbullar och potatismos, säger Andreas, som förklarar att det inte är några konstigheter att grilla köttbullar – de blir snarare ännu saftigare och godare.

Tävlingen är utspridd över två dagar. Medan vissa rätter ska in redan på lördagen, ska andra in först på söndagen.

– Bringa och Pulled Pork ska ju ligga i 12-18 timmar på grillen, så det hade blivit tajt med bara en dag, förklarar Andreas Adolfsson.

Annons

60 lag medverkar i tävlingen i Bremen, och vinnarlaget åker hem med 5 000 Euro i prispengar. Utan att utnämna någon favorit höjer Andreas en varningsflagga för de polska lagen:

– Polackerna är ju långt framme när det gäller BBQ, så de lär komma med flera bra lag. Personligen skulle jag nog säga att de är bäst i Europa.

Jonatan Andersson

Träning inför EM – Magnus Gustavsson till vänster och Kim Alden till höger. Foto: Andreas Adolfsson
Träning inför EM – Magnus Gustavsson till vänster och Kim Alden till höger. Foto: Andreas Adolfsson
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons