Annons

Växjölöftet förstärks med reformerad yrkeshögskola

Debattartikel av Oliver Rosengren (M) och Christoffer Nordmark (M).
Växjö • Publicerad 29 mars 2018
Oliver Rosengren (M) ordförande nämnden för arbete och välfärd.
Oliver Rosengren (M) ordförande nämnden för arbete och välfärd.Foto: Lena Gunnarsson

Fler än nio av tio som tar examen från yrkeshögskolan (YH) har arbete ett år efter avslutade studier. Handelskammarens tillväxtrapport visar att Växjöregionen har fått relativt få yrkeshögskoleplatser, jämfört med motsvarande regioner i andra delar av landet. För att fler Växjöbor ska kunna skaffa sig ett jobb och arbetsgivarna trygga sin kompetensförsörjning beslutade Nämnden för arbete och välfärd idag om en genomgripande reform av yrkeshögskolan i Växjö.

Yrkeshögskolans utbildningar svarar mot ett verkligt behov på arbetsmarknaden och drivs i nära samarbete med arbetsgivarna. Arbetslivets efterfrågan på kompetens och medverkan/medfinansiering styr vilka utbildningar som blir beviljade av den nationella myndigheten för yrkeshögskolan. Arbetslivets representanter sitter med i utbildningarnas ledningsgrupper, och deltar aktivt i såväl planering som genomförande.

Annons

Växjölöftet Yrkeshögskola utgår från beprövad erfarenhet. Lärdomar har hämtats från bland annat Östergötland, Gävleborg och Skåne. Nära samarbete med arbetsgivarna är en viktig framgångsfaktor, liksom att det offentliga tar rollen som kvalitetssäkrare och främjare, snarare än egen utförare.  Detta ska ske i samverkan med regionala samverkanspartners, som Region Kronoberg, Arbetsförmedlingen och andra kommuner.

Under mandatperioden har Växjölöftet etablerats och skapat ny kraft i den lokala arbetsmarknadspolitiken. För att underlätta kompetensförsörjning och stärka den regionala tillväxten behöver fler yrkeshögskoleplatser komma till Växjö. Yrkeshögskolan blir nu en del av Växjölöftets breda arsenal av redskap för att få fler i arbete och ta nya steg mot full sysselsättning. Kommunen går därför ifrån att själv stå som anordnare av yrkeshögskola, till att kvalitetssäkra fristående anordnare och matcha ihop dem mot arbetsgivare, samt följa upp resultaten. Växjölöftet Yrkeshögskola ska få fler utbildningsplatser till Växjö och förstärka kompetensförsörjningen.

Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd

Christoffer Nordmark (M), Ersättare i nämnden för arbete och välfärd och tidigare YH-student

VILL DU SKRIVA DEBATTARTIKEL PÅ VXONEWS? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons