Annons

Växjöpolitiker gör helomvändning

Publicerad 30 maj 2017
Foto: MATS SAMUELSSON, PRESSBILD
Foto: MATS SAMUELSSON, PRESSBILD

Vid dagens presentation av de blågrönas budget för Växjö kommun meddelades att den planerade besparingen på måltidsorganisationen nu hävs och istället tillförs ännu mer resurser. Politikerna gör därmed en helomvändning och menar att det finns en hel del att dra lärdom av erfarenheterna.

Debatten om den relativt nya måltidsorganisationen har stundtals varit hetsig då oppositionen kraftigt kritiserat utförandet. Kritiken har främst handlar om den planerade besparingen som majoriteten presenterade för ett år sedan och som under 2018 skulle vara totalt 15 miljoner kronor. Nu har man tänkt om och i den nya budgeten är besparingen borta – dessutom tillförs ytterligare 9 miljoner.

Annons

– Det har inte varit helt enkelt och man kan väl säga såhär – vi har lärt oss att inte räkna hem siffrorna för tidigt i en helt ny organisation. Det kommer att bli bra och effektivt, det är inget snack om saken, men vi hade helt enkelt inte full koll på vad det skulle landa ifrån start, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Omorganisationen gjordes då de berörda nämnderna hade egna måltidsenheter och syftet med den nya var att samla allt under kommunstyrelsen. Till viss del har det dock varit lyckat och organisationen har hittills sparat drygt 18,5 miljoner – under presskonferensen meddelades att man nu vill satsa ytterligare på måltidsupplevelsen. Kritik har främst riktats från Socialdemokraterna som under lång tid framhållit att effektiviseringskravet var orealistisk.

– Utredningen har lärt oss mycket och jag tror ingen tyckte det var principiellt fel med en ny organisation. Men nej, jag utesluter inte att de hade rätt.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons