Annons

Växjöpolitikern kan ha begått brott mot knivlagen

Publicerad 25 januari 2018
Foto: Urban Nilsson

I torsdags, när kommunalrådet Anna Tenje (M) skulle passera säkerhetskontrollen i riksdagen, ertappades hon med en morakniv som hon glömt plocka ut handväskan.

Händelsen skulle kunna betraktas som ett brott mot knivlagen. Enligt Robert Loeffel, Växjöpolisens presstalesperson, är det en juridisk fråga.

Annons

– I normalfallet när vi råkar på en kniv så rapporterar vi händelse och tar kniven i beslag. Sen får man utreda om det begåtts ett brott. Man kan ju ha legitima skäl att bära omkring på kniv, säger han till Smålandsposten.

Morakniven blir oavsett inte ett ärende för Växjöpolisen eller någon åklagare här, i och med att det hände i Stockholm. Riksdagens säkerhetschef Niklas Åström vet inte heller hur det eventuellt hanteras vidare.

– Det händer att vi påträffar farliga föremål hos besökarna, knivar och pepparspray. Även turister som har rest hit med flyg och där man på sin resa burit med sig föremålen. Säkerhetskontroller utförs av människor och det begås misstag. Det behöver inte ha gjorts med uppsåt och om vi tar en kniv i beslag eller i förvar så är det i skyddsvakternas organisation som man tar beslut om det ska gå vidare, säger han till Smålandsposten.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons