Växjöpolitikerns rörande tal

Publicerad 15 juni 2016
Foto: Per Jodenius, Smålandsposten
Foto: Per Jodenius, Smålandsposten

Under onsdagens kommunfullmäktige hölls en tyst minut för offren i Orlando. Innan den tysta minuten höll Oliver Rosengren (M) ett rörande tal. Läs eller lyssna på hans tal här.

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/AeHJZH4s1y4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Natten mellan lördag och söndag samlades ett par hundra växjöbor på Gay Deluxe på Café Deluxe här i Växjö.

Samma natt, 775 mil bort – på andra sidan Atlanten, gick en man driven av extremism och hat in på gayklubben Pulse i Orlando och tog 50 liv. Minst lika många skadades.

Edward, Eric, Kimberly, Amanda, Juan. Fem av femtio som inte bara sköts till döds för att de var på fel plats vid fel tillfälle, utan som sköts till döds för att deras mördare hatade deras kärlek.

Du får inte leva, för du är bög. Du får inte leva, för du är jude. Du får inte leva, för du är kristen. Den ondska som selektivt riktar sig mot människor som råkar vara på ett särskilt sätt är särskilt ond.

Till dig som är rädd och lyssnar vill jag säga att i Växjö har vi bestämt oss.

Varje kula var en hatprojektil. Men varje fotsula som mötte Storgatans kullersten den 14 maj var en manifestation i sig själv för att du ska vara trygg, varje modigt stopp, nej, sluta mot homofobin i omklädningsrummet, fikarummet eller vardagsrummet är att hedra dem som berövades livet i lördags natt.

Historien har lärt oss att vi inte får se mellan fingrarna när det görs skillnad på folk och folk.

Och Priderörelsen föddes just ur ett våldsdåd mot en klubb. Låt vår beslutsamhet växa ur detta. Beslutsamheten att detta inte är hbtq-personers kamp för hbtq-personers rättigheter. Det är allas vår kamp för lika rättigheter som attackeras.

Som mänsklighet är vi inte sju miljarder, utan en.

”Han ville bara dansa”. Läste jag att en sörjande skrev om den som berövats honom.

Ibland vill man bara vara ett glas som faller mot marken. Så att man okontrollerat och ohindrat kan få gå sönder i tusen bitar.

Men meddelandet var inte slut där. Den andra halvan var just det som behövs i svåra stunder, ett varmt ljus som driver undan mörkrets kyla. Han skrev ”Nu måste vi fortsätta dansa.”

Och dansa ska vi, Växjö, världen. Vi ska dansa förbi den dag då Prideflaggan vajar på varje plats där den satans mördarens svarta flagga idag är hissad.

För lika värnlösa som vi är mot våldet, lika beslutsamma kan vi vara mot hatet. Vår kärlek är större."

Oliver Rosengren

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.