Annons

Växjöprofilen tipsar: Så kan du träna framför skrivbordet

Sitter du mycket på jobbet och har dålig hållning? Då är detta reportage något för dig.
Publicerad 3 oktober 2017
Foto: Linda Himsel

– Idag vet vi att långa perioder av stillasittande inte bara är dåligt för hållningen utan ökar även risken för att utveckla diabetes, högt blodtryck, demens och du riskerar på det sättet att dö i förtid. Som om detta inte var nog påverkas din kreativitet och koncentrationsförmåga negativt, säger personliga tränaren och livsstilscoachen Betty Wassenius.

Betty Wassenius driver boutiquegymmet The B-ROOM i Växjö som funnits i fem år. Hennes vision är att erbjuda ett långsiktigt partnerskap för att bygga en hållbar livsstil där träning är en del bland andra viktiga delar som sömn, fritid, relation, arbete, kropp och mat.

Annons

Här får du möjligheten att ta del av Betty Wassenius råd mot stillasittande arbete och praktiska övningar som ger dig en bättre hållning.

Vilken del av kroppen tar skada när vi sitter för mycket?

– Dålig hållning i vardagen inaktiverar muskler som bär upp vår kropp, alltså kroppens baksida och aktiverar istället kroppens framsida.

Vad gör jag då när många arbetsplatser är utformade så att vi ska sitta framför ett bord med vår dator?

– Det är viktigt att växla mellan sittande och stående arbete. Jag rekommenderar att du ställer in ett alarm i telefonen så du blir påmind att röra dig några minuter varje timme. Ställ dig upp och gör en eller två övningar säger Betty Wassenius.

Hur kan jag göra trötta möten mer aktiva?

– Jag kan verkligen rekommendera promenadmöten. Meddela bara i förväg så att mötesdeltagarna har passande skor och kläder. Finns inte möjlighet till utemöten föreslår jag att man står upp och rör på sig och ”plockar äpplen” med jämna mellanrum. Det höjer energin och koncentrationsförmågan hos mötesdeltagarna berättar hon.

Kan alla träna sig till en bra hållning?

– Ja, bra hållning kan alla få och på ett enkelt sätt utan gymkort. En bra hållning tränar du genom medvetenhet i vardagen. Varför inte träna på arbetsplatsen där du ändå tillbringar många timmar i veckan!

Se alla Bettys övningar här.

Charlotte Uleskog
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons