Annons

Växjöprofilen vill avdramatisera träning

Att optimera sin träning är ett uttryck som Betty Wassenius är allergisk mot. Med sitt livsstilsgym B-ROOM vill hon istället erbjuda träning som strävar efter helhet och balans i tillvaron.
– Jag vill avdramatisera det här med träning. Mitt gym ser jag som ett stort lekrum för vuxna!
Veckans profil • Publicerad 30 november 2017
Foto: Martin Wassenius

VARFÖR?, är alltid den första frågan som Betty ställer när människor kommer och vill börja träna hos henne. Det kan låta märkligt men har sin förklaring. Betty menar nämligen att den största utmaningen som träning- och gymbranschen brottas med idag är glappet mellan högpresterande och de som inte tränar alls. Medan många går all in med skyhöga ambitioner så är det åtskilliga som drar sig för att överhuvudtaget gå på gym eftersom de upplever träning som något ångest- och kravfullt.

– Den tröskeln måste vi sänka. Träning ska vara enkelt och för alla!

Annons

Det är därför som Betty hatar ordet optimera när det riktas mot motionärer. Ofta får hon frågor som, hur kan jag optimera min träning? Vad är optimalt för mig?

– Man börjar i fel ände. Istället ska du ställa dig frågan, varför vill jag träna? Vad är min motivation? Vad tycker jag är kul? Att hitta mitt VARFÖR!

Det är först när man hittat sin inre motivation och frihet som träningen kan bli varaktig menar Betty.

– Om du istället lyssnar på andra så kommer du bli en periodare, någon som går all in men som tröttnar och slutar efter ett tag.

Betty är egentligen tandläkare till professionen. Träning var länge en viktig fritidssysselsättning men språnget till att bli träningscoach och gymägare började egentligen när hon blev gravid.

– Jag fick svårt att träna under min graviditet, bland annat fick jag besvär med magmusklerna. Det kom som en chock för mig och innebar en stor omställning. Då hittade jag en tränare i Stockholm som hjälpte mig med mamma-träning och eftersom jag är en person som gärna nördar ner mig i saker och gräver på djupet så fastnade jag så mycket för det konceptet att jag valde att ta med det till Växjö.

Foto: Martin Wassenius

Steget från tandläkare till gymägare kan förefalla långt men Betty menar att det finns många beröringspunkter.

– Träning är ju inte isolerat till att aktivera och bygga muskelgrupper utan är så mycket mer. Det handlar om välbefinnande och livskvalité, att se till helheten. Samma sak är det med tänderna. Munhålan är en del av kroppen och en bra munhygien går hand i hand med det fysiska välbefinnandet. Att borsta tänderna är egentligen som att träna.

Tillsammans med sin man driver Betty en tandläkarklinik som vid de gamla lokstallarna ligger vägg i vägg med B-ROOM, Växjös fösta boutique-gym, också benämnt som livsstilsgym.

– Till skillnad från gym där det spelas hög musik och är trångt på golvet så har vi en lugn och avslappnad atmosfär. Det är tyst, stillsamt och deltagarna tränar ensamma eller i mindre grupper.

Annons

En viktig komponent är också helhetstänket, där Betty coachar kunderna att lägga sin träning på rätt nivå, Vissa behöver pushas medan andra tvärtom behöver hållas tillbaka.

– Jag kör med en träningstrappa där steg ett är grundläggande vardagsmotion, steg två är så kallad festmotion med mer utmanande träning och det tredje steget innebär prestationsträning med inriktning på elitträning. Men det är viktigt att börja från rätt håll. Alltför många idag börjar på det översta trappsteget och går in i väggen. Det är en av anledningarna till att Sverige är gymtätast i Europa men att svenskarna ändå är ett av de folk som rör sig minst.

Att just avdramatisera träningen, att komma bort från det högpresterande och istället ta fram det inre lustfyllda, är något som Betty gärna vill lyfta fram.

– Jag ser gymmet som ett stort lekrum för vuxna!

Foto: Martin Wassenius

Att träna ska inte heller innebära att man säger nej till en massa andra saker, tvärtom ska det berika det övriga livet, helheten!

– Jag gjorde själv det misstaget tidigare. Det hände till exempel att jag tackade nej till att gå på middagar och fester hos vänner eftersom jag visste att det skulle bjudas på mat och dricka som jag ansåg var skadlig för min träning. Träningen höll på att kosta mig mitt sociala liv.

På B-ROOM händer det att Betty anordnar Champagne-träning, vilket kan låta som en motsägelse.

– Men det hänger samman. Vi tränar först ett pass och sedan avrundar vi efteråt med att sitta och babbla med var sitt glas champagne. Träning ska som sagt handla om välbefinnande.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons