Annons
Nöje

Växjös kammarorkester till Japan

Spelningen på Nobelbanketten i december har öppnat nya dörrar för Växjös välrenommerade kammarorkester Musica Vitae, bland annat väntar en Japanturné i höst. Men redan nu i vår väntar ett späckat program med många oväntade musikaliska möten.
– I mars ger vi konserter tillsammans med Tarabband som blandar svensk och arabisk folkmusik, berättar orkesterchefen Susanne Rydén.
Växjö • Publicerad 28 januari 2018
Foto: Alexander Mahmoud

Musica Vitae fick en storslagen avslutning av 2017 då de fick äran att spela på Nobelbanketten. Förutom den speciella upplevelsen så innebar det både ett stort erkännande och en biljett in i nya sammanhang menar orkesterchefen Susanne Rydén.

– Nobelfesten får mycket uppmärksamhet runt om i hela världen. Många följer tv-sändningarna och musikinslagen får stort genomslag. För oss har det inneburit många nya kontakter och förfrågningar.

Annons

I höst är exempelvis en större turné i Japan inbokad. Orkestern spelar på den svenska ambassaden och på fem olika konserthus i Tokyo.

– Det blir Japan-debut för Musica Vitae!

Men först väntar en intensiv vår som präglas av många intressanta musikaliska möten. I mars ger Musica Vitae till exempel en konsert i Växjö konserthus tillsammans med Tarabband, en mångkulturell och mångsidig grupp som blandar friskt mellan arabisk och svensk folkmusik.

– Under en kväll slår vi oss ihop och bjuder på en riktig show, utlovar Susanne.

Ett annat nytt musikaliskt möte äger rum i maj då Musica Vitae framträder tillsammans med Dramatens Romeo & Julia-kör. Konserten är en del av jubileumsfirandet Ingmar Bergman 100 år och bjuder på helt nyskriven musik.

– Fem unga tonsätter har gjort musik till Ingmar Bergmans teaterpjäs Trämålning.

Våren innehåller också temakonserter med violinisten Malin Broman, som spelar med såväl Erik Groenestein-Hendriks som världsstjärnan Pekka Kuusisto. Och så gör trumpetaren Filip Draglund en konsert med den mycket lovande Växjösopranen Karolina Bengtsson.

– Det är alltid extra roligt att få plocka upp och visa begåvningar med Växjö-anknytning, konstaterar Susanne.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons