Annons

Växjös starkaste satsar på EM

Växjös starkaste kvinna! Den kraftfulla titeln erövrade Madelene Nilsson i samband med Karl-Oskardagarna i somras. Som utövare och instruktör av Crossfit är Madelene van vid fysiska utmaningar, bland annat tar hon 151 kilo i marklyft. Nu tar hon sikte på Crossfit-EM i Madrid 2018. Målet är att kvalificera sig till lag-EM. Uttagningarna sker i februari.
Publicerad 13 september 2017
Foto: Ulf Sjöquist
Foto: Ulf Sjöquist

Magazinet träffar Madelene på Crossfit Linné, anläggningen som hon sedan 1,5 år tillbaka både driver och är instruktör på. I den så kallade boxen pågår träningen för fullt. Tyngder lyfts under stor målmedvetenhet.

– När vi kör våra gruppass så är vi tolv stycken per gång inne i boxen. Tillsammans med individuell träning kan vi vara uppåt 30 personer samtidigt i lokalen. Sammanlagt har vi cirka 250 medlemmar.

Annons

Crossfit är en träningsform som slog igenom i Sverige för drygt tio år sedan och som innebär högintensiv träning med stor bredd. Precis som namnet antyder spänner det över en rad olika träningsmoment, allt från tyngdlyftning och kast till klättring och gymnastik.

– Man får jobba med hela sin kropp!

Crossfit kan utövas på olika nivåer och som instruktör är Madelene med och sätter ihop träningsprogram som är individuellt anpassade efter förutsättningarna.

– Många gör misstaget i början att man vill för mycket alldeles för snabbt. Det är viktigt att stegvis träna upp sig och öka nivåerna. Annars finns risken att man skadar eller kör slut på sig.

Madelene testade crossfit första gången strax innan hon blev gravid för fem år sedan. Efter graviditeten gav hon sig i kast med träningsformen på allvar.

– I början var jag inte i särskilt bra form, så det var fruktansvärt jobbigt men samtidigt fantastiskt roligt. Just att hela tiden sätta upp och klara nya delmål är det som ger den stora kicken med träning. Det gäller både för nybörjare och elitutövare.

Idag är crossfit något av en livsstil för Madelene. Hon tränar fem dagar i veckan, ibland sammanhållna tretimmarspass och andra gånger kortare, uppdelade pass. Två dagar i veckan vilar hon, eller om nu vilar verkligen är rätt uttryck.

– Under vilodagarna kör jag ingen intensivträning. Istället blir det långpromenader, löpning eller simning.

Madelene har bland annat deltagit som utmanare i TV4-programmet Gladiatorerna och i augusti i samband med Karl-Oskardagarna vann hon för andra året i rad tävlingen Växjös starkaste kvinna, en triumf som väckt mycket uppmärksamhet på hemmaplan.

– Det är en kul och uppskattad tävling som lockar mycket publik. I år var det dessutom fler strongman-moment, det gillar jag!

Annons

Hur mycket lyfter du?

– I marklyft tar jag 151 kilo och i frivändning klarar jag 97,5 kilo.

Att hela tiden utvecklas och klara nya, högre mål är belöningen för all den möda och svett som läggs på träning. För Madelene är det härnäst en kvalificering till lag-EM i Crossfit i Madrid nästa sommar som hägrar.

– Det gäller att klara kvalgränserna. Vi är tio stycken härifrån klubben som ska delta i uttagningarna som kommer ske under februari månad. Når vi målet kan vi ställa upp med ett sexmannalag bestående av de tre bästa tjejerna och de tre bästa killarna. Jag har varit och kollat på EM tidigare men aldrig deltagit, så det vore fantastiskt roligt om vi kvalificerade oss dit!

David Färdigh

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons