Annons

Växjösatsningen kan få fasta pengar

Växjö • Publicerad 16 april 2018
Bioanalytikern Amra Kulic mäter effekten av olika antibiotika.Foto: Urban Nilsson

Eucastlaboratoriet i Växjö har en central roll för att förbättra antibiotikaanvändningen i världen. Men trots det finns det inga fasta resurser och laboratoriet tvingas hanka sig fram med tillfälliga medel för olika uppdrag, beskriver Smålandsposten situationen.

Nu kan det dock bli mer positivt. Ett nytt initiativ i EU-parlamentet kan ge permanenta resurser.

Annons

Sjukvården skulle inte fungera utan antibiotika men samtidigt slår det också ut goda bakterier och gör fler bakterier resistenta.

– I takt med att antibiotikaresistens blir ett allt allvarligare problem, bör Eucast få permanentade och större medel. Det tar alltid några år av tjatande och gnetande, men resan har påbörjats och vi kommer att kämpa för att det här ska bli än mer betydelsefullt. Det är särskilt häftigt att det är i Växjö och att allting inte behöver ligga under Karolinska i Stockholm, säger Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) till Smålandsposten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons