GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Växjösjön - nästan som Medelhavet

     Publicerad 10 maj 2016
     Foto: Johan Christensen
     Foto: Johan Christensen

     Numera kan Växjösjön nästan jämföras med Medelhavet. I alla fall idag, tisdag, då det förväntas bli upp emot 28 grader i Växjö. Sjön är nämligen renare nu än på 200 år.

     I måndags mättes ett rekordstort siktdjup upp i sjön, hela 502 centimeter djupt.

     – Sjön har varit övergödd väldigt länge. Detta är antagligen det bästa siktdjupet på 100, ja kanske 200 år, säger Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på Växjö kommun till Smålandsposten.

     Han har arbetat med att göra sjöarna renare och förklarar att framgången i Växjösjön beror på effektivt fiske och gynnsamt väder, men att en lång period av varmt väder kan förändra läget till det sämre igen.

     Hela nio ton fisk har fiskats upp från Växjösjön sedan i höstas. Även djurplankton, som äter växtplankton har ökat i sjön efter att fisken har försvunnit och bidragit till att Växjösjön är mer klarare nu än på drygt 200 år.

     I samband med att vattnet har blivit klarare har även andra ting fiskats upp från sjön. Bland annat 15 cyklar och en kundvagn.

     Charlotte Stjernkvist

     Så här jobbar vxonews med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

     Läs mer