Annons

Växjöskola med två lag i rikstävling

Publicerad 19 april 2016
Emma, Emma och Ingela tävlar i semifinalen på Kungsmadskolan Foto: Charlotte Stjernkvist
Emma, Emma och Ingela tävlar i semifinalen på Kungsmadskolan Foto: Charlotte Stjernkvist

Det var högt tempo i Restaurangskolans lokaler på torsdagsförmiddagen. Vana fingrar hanterade vassa knivar och diverse ekologiska råvaror, övervakade av flera jurymedlemmars kritiska blickar.

Det är semifinal i restaurangtävlingen "Unga Ekokockar", en tävling där eleverna ska laga förrätt, varmrätt och efterätt av endast ekologiska produkter. Sex lag från södra Sverige tävlar och i år har Kungsmadskolan i Växjö med två lag från årskurs två, fördelat på sex elever och två hjälpredor.

Annons

– I februari/mars börjar vi skapa recepten som ska vara med. Vi får en lista med vilka råvaror vi får använda sen är det upp till eleverna att hämta hem dem, säger Jesper Sundholm, lärare på restaurangskolan.

Det är bara ekologiska, kravmärkta och närproducerade produkter som får användas i tävlingen. Det finns också krav på vissa saker, i varmrätten är eleverna till exempel tvungna att använda sig av kålrot och köttet skulle vara närproducerat.

Rätterna har eleverna komponerat ihop själva och de lag som vinner semifinalen samt bästa tvåan i samtliga deltävlingar går vidare till finalen i Malmö den 16 november.

– Tanken med tävlingen är att utveckla våra unga kockar, att de växer av detta och vill fortsätta jobba i branschen och att vi lyfter fram intresset för hållbar matlagning, säger Erik Måneld, tävlingsledare.

Med i juryn finns flera kända Växjönamn. Gustav Hector från Café de Luxe, Ia Ahlsgård från PM och vänner och Matilda Bergmark från Ett kvarter ska bedöma hur maten presenteras, hur den smakar och hur väl eleverna har hanterat maten ute i köket.

– Vi kollar på matsvinnet, hur de hanterar hela råvaran och hur effektiva de är, säger Erik Måneld.

Vid fyratiden på torsdagseftermiddagen meddelades segrarna i semifinal. De som får tävla i finalen i Malmö blev elever från Ryssbygymnasiet.

Charlotte Stjernkvist

Jesper Sundholm, lärare på Restaurangskolan. Foto: Charlotte Stjernkvist
Jesper Sundholm, lärare på Restaurangskolan. Foto: Charlotte Stjernkvist
Foto: Charlotte Stjernkvist
Foto: Charlotte Stjernkvist
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons