Annons
Nöje

Veronica är ny curator för Alvesta utställningshall

Konsten är en kunskapskälla och ett demokratiskt verktyg som ska ta plats i samhället, gärna med en räckvidd långt utanför utställningslokalerna och galleriernas väggar. Så lyder visionen för Veronica Wiman, nytillträdd curator och utställningsansvarig på Alvesta utställningshall.
– Jag känner stor nyfikenhet inför både platsen och uppdraget. Här finns fantastiska möjligheter att utveckla konsten!
Alvesta • Publicerad 18 februari 2018
Foto: David Färdigh

Hon kom med tåget. Precis som många andra människor upptäckte Veronica Alvesta genom tågresande. Under åren har hon många gånger passerat och stannat till vid järnvägsknuten, och då även fascinerats av utställningshallen uppe på stationsbyggnadens övervåning.

– När jag första gången kom in i utställningshallen kände jag att det här var jättespännande. En fantastisk inspirerande utställningslokal men också en plats för dialog och möten mellan människor.

Annons

Veronica är uppvuxen i ett hem där konsten var väldigt närvarande. Hennes pappa var en passionerad konstsamlare och drog gärna med dottern på konstmuseer och gallerier. I familjens vänkrets fanns dessutom ett rikt persongalleri med olika konstnärer, så att Veronica skulle ta steget in i kulturen och konstens värld var kanske inte så förvånande, eller?

– Att jag skulle syssla med konst var ingen strategi från min sida. Först började jag läsa arkeologi, men gick så småningom över till konstvetenskap. I Lund var jag aktiv i Konstvetenskapliga institutionens Galleri Pictura som drevs av studenter, och där någonstans började mitt intresse för utställningar ta fart på allvar.

Efter en praktikplats på Riksutställningar fick Veronica möjlighet att arbeta som utställningskoordinator på Istanbul Biennalen.

– Där kände jag, det här är vad jag vill göra i mitt liv!

Utställningen blev en språngbräda ut i den internationella konstvärlden och som curator har hon under åren arbetat med samtidskonst och utställningar i bland annat Los Angeles, Johannesburg, Umeå och Colombia. Utmärkande för hennes utställningar är samhällsengagemanget och samhällsdeltagandet.

– I grunden handlar allt jag gör om mänskliga rättigheter. Jag ser konsten som en metod eller ett verktyg för demokrati och samhällsdeltagande. Konsten är ett bra sätt att synliggöra problematik och en bra arena för medborgardemokrati.

Just deltagandet är något som även blir en röd tråd i Veronicas nya uppdrag. Den första februari tillträdde hon som ny ansvarig curator och utställningsansvarig för Alvesta utställningshall och tar därmed över stafettpinnen efter grundaren Anders Olsson som nu går i pension. Det nya uppdraget innebär både att förvalta och att förnya.

– Vissa traditioner som exempelvis elevutställningarna kommer finnas kvar. Men det blir ett nytt utställningsprogram där min syn och passion för konsten kommer till uttryck. Framför allt vill jag att konsten ska ta plats i samhället och nå långt utanför utställningslokalernas väggar.

Såväl Alvesta som Kronoberg är en ny bekantskap för Veronica, något hon ser fram mot med stor förväntan och nyfikenhet.

– Ja, jag har ingen tidigare relation till den här regionen. Så jag kommer hit med nya, öppna ögon. Det känns som ett privilegium!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons