Annons

Vill locka fler kvinnor till IT-branschen

IT-branschen i Sverige består till 90 procent av män. Det vill nätverket WITech i Kronoberg och Kalmar län råda bot på genom att synliggöra kvinnorna och inspirera unga tjejer att välja IT-branschen.
– Intresset för nätverket har överträffat våra förväntningar. Sedan starten i november har vi redan fått ihop 128 medlemmar, berättar initiativtagarna Natasha Asimiadis och Diana Unander.
Växjö • Publicerad 22 mars 2018
Foto: David Färdigh

Medan IT-branschen globalt lockar allt fler kvinnor så är det i Sverige fortfarande en mansdominerad sektor. Endast cirka tio procent av de verksamma inom IT-branschen är kvinnor.

– Mycket beror nog på den stereotypa bilden som ges av branschen. När man talar IT tänker många på en ung kille som programmerar, men här finns en mångfald av yrken som rymmer allt från design till information och programmeringsspråk, säger Natasha.

Annons

IT-företagen skriker idag efter arbetskraft och det borde ligga i IT-företagens intresse att locka fler kvinnor som dessutom kan tillföra mycket ny kompetens menar Diana.

– Kvinnor har till exempel ofta mer fokus på användarsidan när det gäller utvecklandet av IT-system. Hur man gör systemen användarvänliga.

För att få in fler kvinnor i IT-branschen och synliggöra dem som faktiskt är verksamma där bestämde sig Natasha och Diana i höstas att bilda nätverket WITech. Första träffen var i slutet av november och överträffade alla förväntningar.

– Vi hade hoppats på 20 deltagare, det kom 60! Och antalet medlemmar nådde snabbt 100-strecket. Idag är vi totalt 128 stycken.

WITech har snabbt blivit en snackis och för att tillvarata den energi och positiva kraft som nätverket fört med sig ska de nu bilda en styrgrupp. Under torsdagskvällen håller WITech dessutom ett första Tech Talks.

– WITech handlar om kompetensutveckling men även om att inspirera varandra och synliggöra kvinnorna i branschen. Genom att visa goda exempel vill vi få fler unga tjejer intresserade av IT.

WITech omfattar Kronoberg och Kalmar län men initiativet har uppmärksammats runt om i hela Sverige. Responsen har varit mycket positiv konstaterar Natasha och Diana, som nu hoppas att lovorden ska resultera i tillförsel av resurser.

– I dagsläget arbetar WITech helt ideellt. Men nu på torsdag gör vi en Kickstarter där vi ska samla in pengar genom sponsring. Syftet är att få resurser som gör det möjligt att växla upp verksamheten. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och stötta oss!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons