Annons

Vill se Stockholmshyror i Växjö

Publicerad 20 februari 2017
Foto: Stewe Jonsson, Smålandsposten
Foto: Stewe Jonsson, Smålandsposten

Dagens hyressättning baseras främst på produktionskostnad vilket gör att hyran för en lägenhet kan vara densamma oavsett läge, något som har gjort att hyresvärdar i Stockholm nu vill införa en så kallad ”Stockholmshyra”. Lennart Adell Kind (L) tycker att en liknande modell även borde tillämpas i Växjö för att slippa det han själv kallar för ett ”lotteri” på bostadsmarknaden.

Under måndagen skrev Hyresgästföreningen tillsammans med tre kommunägda bostadsbolag i Stockholm om att man bör utveckla en hyresmodell där större hänsyn tas till lägenhetens läge, närhet till kommunikationer samt standard på boendet. I Stockholm – liksom i Växjö – sätts hyran främst med hänsyn till produktionskostnad. Detta leder till att hyran ofta är densamma eller lägre i äldre och centralt belägna områden.

Annons

– Växjö har också växt och vi börjar se en allt större skillnad på efterfrågan i olika lägen. Det är en lång kötid för att få en lägenhet inne i centrum, medan läget inte alls är detsamma för ytterområdena, säger Lennart Adell Kind, gruppledare för Liberalerna i Växjö.

I Stockholm har det under en längre period funnits problem med svarta hyreskontrakt och olagliga överlåtelser – även om inte Växjö är där i nuläget så menar han att det finns en risk att utvecklingen går åt det hållet.

– Som det ser ut nu så är bostadsmarknaden orättvis, de som stått i kö länge har bättre möjlighet att få en central lägenhet än de som kanske är i ett akut behov. Människor värdesätter läget och då är det väldigt märkligt att detta inte kan avspeglas i hyran. Hela hyresmarknaden har blivit ett lotteri och det leder till svarta pengar – det är inget jag vill se i Växjö. I takt med att staden växer ökar också risken för att de problem man sett i Stockholm, med organiserad brottslighet och orättvisa på bostadsmarknaden, även ska komma hit.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons