Kommentar: Nya vinster – men var är publiken?

Publicerad 25 januari 2016

Vinst för Växjö Lakers. Vinst för Tingsryds AIF. Våra bästa hockeylag levererar på isen. Trots framgångarna fortsätter det att vara glest på läktarplats.

Växjö Lakers är regerande svenska mästare i ishockey, men har inte agerat som sådana på isen hittills denna säsong. Det kan förstås vara en anledning till att publiksnittet i grundserien gått från 4980 personer till 4844 personer. I senaste hemmamatchen mot Örebro kom 4 224 personer, men det var mot ett lag som sällan drar mycket publik och under årets fattigaste vecka. Mot Frölunda på torsdag bör siffran leta sig över 5 000 personer för att det ska vara godkänt.

Sportsligt verkar Växjö Lakers vara på gång. Att få in en offensiv spelartyp som Ville Leino var mer välbehövligt än en defensiv som Adam Burish. Han kan se till att det finns två riktigt hotande kedjor offensivt och hittar även Liam Reddox och Josh Hennessy formen inom en snar framtid tror jag att få motståndare vill möta Växjö Lakers i ett slutspel.

Ett lag som inte har några problem alls på isen är Tingsryds AIF. Efter söndagens vinst mot Vita Hästen är man tillbaka i serietopp, men bara 1759 personer kom för att se matchen. Gröna Brigadens ordförande Erik Jakobsson besökte Smålandspostens Hockeysnack på hyllan i höstas. Han menade då att det helt enkelt går för bra för att folk ska gå på matcherna. I Tingsryd går man på hockey när klubben verkligen behöver det. ”De klarar sig utan mig", tänker marginalåskådaren. Ett tecken på det var enkronasmatchen med inträde mot Timrå som lockade säsongens allra bästa publiksiffra.

Serieledaren har ett hemmasnitt på 1913 personer. När man kvalade till allsvenskan i våras kom det i snitt 2116 personer. Det är fakta som är svåra att snacka bort. Fakta som nästan blir komiska om man tänker på att Taif snart kan ställas inför SHL-krav på 3500 sittplatser. Och det i en lada där fans hellre står än sitter. Däremot tror jag inte ens att Taiffans hade haft något emot ett SHL-krav om något fräschare toaletter.

Precis allt pekar mot att Taif får spela fler matcher efter grundseriens slut. Topp två innebär minst två extra hemmamatcher. Det ger välkomna och välbehövliga intäkter.

I innebandyns SSL har Växjö Vipers bara förlorat två matcher inför hemmapubliken i Fortnox Arena denna säsong. Det är riktigt imponerande av klubben som valt att satsa ungt och på sikt. Laget är nu sexa i tabellen och det innebär ännu ett slutspel. AIK, närmast utanför slutspel, är tre poäng bakom. På söndag möts lagen i Solnahallen. Vinner Växjö Vipers då talar väldigt mycket för ett tredje raka slutspel i Fortnox Arena.

Växjö Vipers har lockat i snitt 1076 personer till Fortnox Arena denna säsong. Med det placerar man sig även som nummer sex bland lagen i SSL. Det är också en vassare siffra än förra säsongen, men något sämre än debutsäsongen i SSL. Det är samtidigt en siffra som talar för att Växjö Vipers är i SSL och i SM-slutspelen för att stanna.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.