Annons

Vipers sportchef om framtiden

Publicerad 19 februari 2016
Johan Schönbeck
Johan Schönbeck

Växjö Vipers är på väg mot klubbens tredje raka slutspel. Platsen är ännu inte säkrad, men man kan ta ett stort steg mot det i söndagens bortamatch med Warberg. Däremot är det helt klart att man spelar SSL-innebandy även till hösten. Det stora generationsskiftet har hittills gått fantastiskt bra och nye sportchefen Johan Schönbeck vet förutsättningarna inför nästa säsong.

– Det var jättestora förändringar och jag tror att vi var många som kände en viss osäkerhet kring var vi skulle så. Inte bara kvalitetsmässigt. Vi var tillfreds med de spelare vi fick in, men det var mer fördelningen i gruppen. Det var oerhört mycket ungt och kanske inte så mycket erfarenhet. Det var svårt att uppskatta hur gruppen skulle fungera under press. Att det fanns en enorm potential det var vi övertygade om, men de ska kunna lyfta fram det i den miljön också, säger tränaren Johan Schönbeck som blir sportchef till nästa säsong.

Annons

Det var inte bara nya namn utan nästan alla fick en ny roll?

– Väldigt få har haft en roll som verkligen var den som de var vana vid. Även om vi tittar på det äldre gardet som var kvar så var det skifte i kapten till exempel. Sådana roller ändrades också. Det var oerhört stora förändringar.

Med tanke på detta måste ni vara nöjda hittills?

– Gruppens utveckling har varit jättepositiv, från en svajig start till att ha visat en helt annan stabilitet senare under säsongen.

Det blir inte lika stora förändringar till nästa säsong?

– Nej, det är inte alls tanken. Vi var beredda att ta den smällan inför denna säsong. Vi tyckte att det behövdes göras saker. Sedan blev det kanske mer än vi hade tänkt ändå.

Kan man räkna förändringarna inför nästa säsong på en hand?

– Det beror på vad man menar med förändringar. Ett byte av en spelare kan innebära många förändringar i roller och positioner. Men någonstans åt rätt håll känns det som att du är. Jag har inget facit på hur många personella förändringar det blir, men det kommer inte att bli i de dimensionerna som det var förra året.

Jobbar ni med flerårsavtal med spelarna?

– Vår förhoppning är egentligen att skriva flerårsavta med varje spelare. Det är så mycket annat som påverkar i vår organisation. Du ska ha ett jobb jämte och allt är väldigt svårt att rodda kring ettårsavtal. Plus att vi har valt en strategi som vi kommer att följa med unga spelare är viktigt för oss. Vi tycker att vi är bra på att utveckla unga spelare. Nu har vi också en grupp där det passar att komma in som ung spelare och då behöver man en acklimatiseringstid.

Annons

Vad har ni för position i innebandysverige?

– Slutspel eller inte i år, jag tror att Vipers klättrar i den hierarkin lite för varje år. Givetvis har det varit jättepositivt att man har nått slutspel de två första säsongerna och visat att man menar allvar. Men jag tror också att många spelare inte bara ser resultaten utan även satsningar på organisation som inte andra gör, träningsmöjligheterna som inte alla andra har och så vidare. Vi försöker göra oss attraktiva. Inte bara via resultat. Idrottsresultat är jäkligt bräckligt. Du får inte så och falla med sämre resultat ett år.

Vad säger du om söndagens motståndare Warberg?

– Känslan när vi vann hemma var att vi snodde en seger från dem. Vi gjorde ingen större match, men de var egentligen bara väldigt ineffektiva. Det är väl det som de brottats med enormt hela säsongen. De har haft mängder med matcher som ser ut på just det sättet där de skapar, skapar och skapar, men inte lyckats trycka dit bollarna.

Hur är läget i laget?

– Det har varit full uppslutning. Niklas Ramirez och Christopher Holmér har brottats med knä och tå och det har påverkat vår tredjefemma, men nu är de också bättre på G. Det kändes redan mot Gävle att det fanns lite bättre power i bägge två.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons