Annons

Viperspanelen om slutspelschanserna

Publicerad 27 januari 2016
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten

Dags för en ny Viperspanel. Veckans medlemmar har fått frågan: Hur långt går laget denna säsong?

Emma Mourojärvi, Olofströms IBK, syster till Robin i Växjö Vipers.

Annons

”Jag tror att Växjö Vipers går till slutspel. Laget har överraskat på ett positivt sätt och även visat att man kan slå de bästa lagen i Sverige. Om laget går till slutspel så kanske de får en lättare resa denna säsong. För de kommer inte vara förstavalet när det ska väljas vilka lag som möts. Jag tippar på att de tar sig till semifinal.

Martin Starkman, ungdomstränare Växjö Vipers

”Att tippa hur långt Växjö Vipers går den här säsongen är inte enkelt. Just nu ligger åtta lag inom åtta poäng runt slutspelsstrecket med 18 poäng kvar att spela om. Det som jag tycker talar för Vipers är deras utvecklingskurva. Johan och Niklas har fått ihop superligans klart yngsta lag på väldigt kort tid och för varje match de spelar utökar de deras erfarenhet i SSL mest av alla lag i ligan. En annan sak som talar för Vipers är deras bredd. De spelar mer eller mindre varje match med tre hela femmor och då får ändå 4-5 st grymt hungriga huggormar stå vid sidan om. Tillsammans med Falun är Växjö Vipers det lag som haft med flest spelare i alla matcher. Detta bådar också för en lång säsong. Jag tycker också att man under säsongen i år har fått ihop sitt försvarsspel på ett mycket bra sätt och anfallsspelet är minst lika vasst som förra säsongen. Att Vipers slutar grundserien bland de åtta bästa är mitt tips. Att de kan slå alla lag i serien har de också visat. Att sedan göra det fyra gånger om är givetvis tuffare beroende på vilket motstånd man stöter på i slutspelet. Jag tror dock, precis som förra året, att varken Falun eller Pixbo väljer att möta Vipers i kvartsfinalserien, vilket gör att de även i år har god chans att spela en lång kvartsfinalserie. Jag tippar att huggormarna för första gången tar sig till en semifinal i år, men där tar det troligen slut för den här gången...”

Viktor Gustavsson, tränare Ingelstads IBK

”Denna fråga har jag ställt mig själv massvis med gånger utan större framgång. Jag känner att det finns miljarder frågor som vore betydligt enklare att svara på, av olika skäl. Vem var det egentligen som hade ihjäl Palme? Hur tänkte nu Kommunals ledning när man budgeterade inför julfesten 2lax15? Där är exempel på frågor jag tror mig enklare hade presenterat en lösning på. Skämt åsido. Vi gör ett försök.

Inför den här säsongen så trodde jag en sportsligt tuffare säsong stod för dörren hos Vipers. Det var ledning, ledarstab och truppen själva också inställda på. Många av de etablerade spelarna lämnade och in kom (med undantaget Kosonen) unga killar med givetvis stor potential, men som jag inte trodde man skulle få ut så pass mycket av på den största scenen redan i år som man fått (Ramirez, Oliver J, Mourojärvi mfl). Ett instick här är att det blir tydligare och tydligare att Vipers har den tränaren i Sverige som är bäst på att förvandla framtida storspelare i SSL till riktigt vassa SSL-spelare på kort tid.

I samtid med att Vipers kändes allt tunnare så kändes det som att många andra slutspels-konkurrenter rustat sig med stjärnförvärv efter stjärnförvärv (t.ex. Storvreta, Mullsjö, Helsingborg) och således kände jag att om man är med i racet för slutspel den här säsongen så har man gjort det v ä l d i g t bra, oavsett om man går dit eller inte. Försäsongen förändrade inte heller mina förväntningar till det bättre.

Jag står fortfarande fast vid att man gjort det mycket bra när allt talar för att man tar sig till slutspel, men jag har dock ändrat uppfattning i vad jag tror den här upplagan av Vipers kan komma att åstadkomma i ett formtoppat slutspel. En semifinalplats känns definitivt inom räckhåll, men då tror jag det gäller att man har "flyt" att Falun eller Pixbo väljer andra lag. Jag skulle tro Dalen och Storvreta slutar trea respektive fyra och skulle man få möta ett av dessa lag ser jag det nästan som 50/50 om man spelar semifinal eller inte.

Dalen har gjort det grymt bra så här långt men bör vara (av sportsliga skäl) ett motstånd jag tror man kan tänka sig trots det långa avståndet, och Storvreta får inte ut i närheten av vad man bör få med så pass många bra innebandyspelare i ett och samma lag vilket kan passa ett tight och kontringsstarkt Växjö Vipers. Tyvärr tror jag ändå ett lag av Falun/Pixbo kommer välja Växjö, just för att man ser två lag med lite högre toppar i förra årets finallag Linköping och även Mullsjö som spetsat till sin trupp ordentligt på pappret i år som jag är rädd man hellre undviker så tidigt. Och då tror jag dessvärre även denna upplaga av Vipers tyvärr får ge sig efter en hård och tät kvartsfinalserie, där motståndet blir lite väl tufft sett över sju matcher.

Att vi kommer få se semifinaler i Fortnox inom en snar framtid det är jag övertygad om, och visst skulle vi älska att få chansen att göra det redan i år? Låt oss då hoppas jag har så ända in i Nordén fel här.”

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons