Annons

Volvo ger arbetssökande chansen

Publicerad 31 augusti 2016
Från en tidigare upplaga av Volvosteget. Foto: Per-Erik Sandebäck
Från en tidigare upplaga av Volvosteget. Foto: Per-Erik Sandebäck

Den 5 september är sista dagen att anmäla sig till Volvosteget, Volvokoncernens egen ettåriga yrkesutbildning för arbetssökande. De tio som antas till Volvo CE i Braås blir visstidsanställda med lön under 51 veckor, och får under perioden varva teori med praktik.

– Antingen har de en hel vecka teori, och då kan det handla om underhåll, lagerarbete, kvalitet med mera. Sen veckan därpå är de ute i vår verksamhet och praktiserar, säger Annie Fransson, projektledare i Braås.

Annons

Under utbildningens gång får de medverkande välja inriktning och specialisera sig.

– Några har till exempel valt inventering som inriktning. Då läser man ju fyra veckor teori kopplat till montering och sedan blir det praktik inom området. På så vis utbildas de till montörer, säger Fransson.

Utbildningen riktar sig till arbetssökande mellan 18 och 22 år. Efter de 51 veckorna försvinner de flesta, ofta till andra arbetsgivare. Men detta ser inte Volvo som något problem.

– Detta är ju en långsiktig satsning för att fortsätta få in ung arbetskraft i branschen. Någon dag kanske vi behöver anställa och då kan vi ringa de som varit här, säger Annie Fransson.

Jonatan Andersson

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons