Annons

Workshop inom självförsvar full på rekordtid

Publicerad 26 januari 2016
Foto: Anders Printz
Foto: Anders Printz

En gång om året anordnar Krav Maga global i Växjö en självförsvarsworkshop som riktar sig till unga tjejer och kvinnor. Vid varje tillfälle finns det plats för 40 personer. Tidigare år har ett 20-tal personer anmält sig till workshopen. I år blev kursen fullbokad på 48 timmar och cirka 180 personer visat sitt intresse på deras Facebooksida. En reservlista för personer som inte kom med vid första workshopen är påbörjad.

– Det är nog inte så konstigt. Det skrivs mer om det i media och det är ett hårdare klimat just nu. Jag tror att det finns fler som tänker att de kanske är i behov av självförsvar. Det här är vårt sätt att göra en god gärning, säger Magnus Källman, instruktör på Krav Maga i Växjö.

Annons

Responsen från tidigare workshops har enligt Magnus Källman varit bra.

– Deltagarna har gått här ifrån med praktiska verktyg. Många känner att de har fått en ökad självkänsla och att de kan ta tillvara på sig själva om något skulle hända. Sen pratar vi också mycket om vad man kan göra för att undvika att något händer, säger Magnus Källman.

Det handlar om att öka medvetenheten hos kvinnor som går hem själva en kväll. Vilka vägar man ska undvika och hur man ska agera vid eventuella överfall.

– Ofta är det vi säger uppenbart. Men vi alla behöver påminnelser då och då, säger han.

Med som instruktörer vid årets workshop är Matilda Lassinantti från Krav Maga global i Göteborg och Ingela Svensson från Ängelholm.

– Ingela har gått en påbyggnadskurs som riktar sig mot självförsvar till just tjejer. Det känns jätteroligt att båda två kommer hit, säger Magnus Källman.

Charlotte Stjernkvist

Foto: Anders Printz
Foto: Anders Printz
Fakta

Krav Maga

Krav Maga är hebreiska och betyder närstrid. Tekniken bygger på stor del av instinktiva rörelser och reflexer. Metoden anses ge bra resultat på kort tid. Den Svenska försvarsmakten, Säpo personskydd och piketstyrkan tränar Krav Maga.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons