GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     16-åriga Nellie: Folk med ADHD ska få bli polis

     Insändare av Nellie Edin Hjalmar, 16 år, som går på Norregårdskolan i Växjö och vill bli polis.
     Växjö • Publicerad 20 juni 2021
     Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
     Foto: Lena Gunnarsson

     Landet skriker efter poliser men trots de så får inte de människor som mer än allt vill bli poliser ingen chans.

     Enligt lag så får inte personer med ADHD vara polis och därför inte rätt att utbilda sig till polis. Man får heller inte vara polis om man har HAFT diagnosen ADHD och sedan blivit av med den.

     Jag förstår att för att bli polis krävs det väldigt mycket reaktionsförmåga, stresshantering och att kunna agerade fort. Men diagnosen adhd är så olika från person till person & vissa har bara svårt med koncentrationen & vissa är bara väldigt aktiva & energiska vilket är en väldigt bra erfarenhet inom polisyrket. Folk med adhd har också väldigt bra idéer, är lyhörda och tänker väldigt fort & kan fatta snabba beslut och det är också väldigt bra erfarenheter för att vara polis. Jag tycker det låter fantastisk om poliser hade dom erfarenheterna. I till exempel Spanien så får folk med ADHD söka till polisutbildningen och göra en enskild bedömning om man passar för yrket eller inte.

     Diagnosen ADHD utsätter inte bara arbetet negativt utan det finns så mycket mer positiva saker med ADHD än negativa och jag tror att om fler med adhd hade fått utbilda sig så tror jag det hade blivit riktigt bra poliser. Snabb reaktionsförmåga, fattar snabba beslut, lyhörda, aktiva & smarta.

     ”Vanliga” människor kan ha sämre koncentration, sämre reaktionsförmåga och sämre stresshantering. Alla människor har olika egenskaper oavsett om dom har en diagnos eller inte.

     Som jag, jag har ADHD & tycker jag om nått så blir jag bäst på det. Jag vet vad som är rätt & fel, jag har mycket energi & är riktigt smart. Och även fast jag är ung så kämpar jag alltid för att alla ska behandlas väl.

     Så med denna text så vill jag säga att jag tycker att ni politiker ska sluta att diskriminera folk med ADHD, och istället ge dom en chans att kunna utbilda sig och leva sin dröm.

     Nellie Edin Hjalmar

     –––––

     Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.