GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åkesson (KD): Nu krävs samhällsgemenskap!

Debattartikel av Patrik Åkesson, Riksdagskandidat KD.
Växjö • Publicerad 11 maj 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Patrik Åkesson (KD), riksdagskandidat Kronoberg 2022
Patrik Åkesson (KD), riksdagskandidat Kronoberg 2022Foto: Lena Karlsson

Man har skyldigheter när man kommer till ett land. Påskhelgens kravaller gör oss smärtsamt påminda om att Socialdemokraterna, under sina åtta år vid makten, misslyckats med att förmedla de demokratiska krav vi ställer på medborgare — och bara informerat om rättigheter. För att Sverige ska fungera måste alla medborgare som kommer hit skriva under på de grundbultar som vår demokrati vilar på.

Västerländska principer så som rättsstaten, demokrati, jämlikhet, samvets- och yttrandefrihet har lagt grunden för det välstånd och den frihet som gjort den civilisation vi lever i unik i historien. De har också fått — och får — miljoner människor att migrera till, och inte från, Sverige för att få ett bättre liv och ta del av vårt välstånd. Tack vare dessa principer har människor lyfts ur fattigdom och förtryck.

Därför är det oroväckande att många röster nu höjs för att vi ska införa vad som i praktiken innebär förbud mot att kränka religioner, något som går stick i stäv med våra upplysningsideal, och som skulle ta oss tillbaka i tiden. Här måste vi dra en linje.

Yttrandefriheten utgår ifrån att alla åsikter ska kunna yttras, för att vi genom fri debatt och idéutbyte ska kunna belysa alla sorters problem och gemensamt resonera oss fram till de bästa lösningarna. Alla ideologier och religioner ska kunna kritiseras, och även de som anses vara heliga ska kunna ifrågasättas och kränkas. Det som inte får kritiseras, stagnerar och utvecklas inte.

Yttrandefriheten begränsas i vårt samhälle av lagstiftningen mot uppvigling och hets mot folkgrupp, som reglerar hot mot personer. Men ideologier och religioner har inga rättigheter. Det är skillnad på utövare och deras respektive doktriner.

Att förespråka att minoriteter ska “skyddas” genom att slippa kritik av sin religion — ofta under en täckmantel av tolerans och välvilja — är i själva verket en radikalt reaktionär ståndpunkt, som berövar dessa minoriteter de minimikrav som är nödvändiga för att leva i en demokrati. Förutom att vara ett klassiskt exempel på de låga förväntningarnas rasism, där man genom krav på särrättigheter och blasfemilagar indirekt menar att dessa minoriteter inte är kompatibla med en liberal demokrati.

Den civilisation och kultur som vi ärvt måste vi också förvalta. Självklart kan vissa saker ändras och förbättras, ofta med influenser från andra kulturer, men det innebär inte att vi har någon rätt att luckra upp de goda fundament som vårt samhälle och välstånd vilar på, och därmed transformera det till oigenkännlighet. Vi har en skyldighet att lämna över ett Sverige till kommande generationer som är i lika gott skick som när vi själva fick det.

Patrik Åkesson, Riksdagskandidat KD