Annons

Alliansen: Två trygga sjukhus jobbar bättre ihop

Insändare av Alliansen i Region Kronoberg.
Växjö • Publicerad 8 april 2023
Detta är en insändare i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mikael Johansson (M), Elizabeth Peltola (C), Anna Zelvin (KD) och Bo Bergsjö (L) från Alliansen i Region Kronoberg.
Mikael Johansson (M), Elizabeth Peltola (C), Anna Zelvin (KD) och Bo Bergsjö (L) från Alliansen i Region Kronoberg.Foto: Pressbild

Om två personer eller organisationer skall samarbeta bra måste båda känna sig respekterade och ha en egen identitet. Det fungerar inte fullt ut för Ljungby och Växjö lasarett idag. Oavsett vem som gör rätt eller fel så känner sig Ljungby inte rättvist behandlat. För att skapa ett bra samarbete måste Ljungby få en tydlig framtida roll och att det åker personal åt båda håll bli känt.

Sedan 1869 har Ljungby haft ett självständigt lasarett. Många verksamheter är och har varit starka och satt lasarettet på kartan i olika sammanhang. En livlig diskussion fördes på 2010-talet om framtiden. Detta resulterade i att först slogs sjukhusen samman till ett och sedan skulle klinikerna jobba som en enhet. På så sätt skulle verksamheten bli effektivare på båda arbetsplatserna. Sedan dess har Ljungby upplevt att de utarmas. Ledningen för verksamheten sitter i Växjö och är sällan i Ljungby. Administrativa uppdrag har flyttats till länscentrat. När det fattas personal anser Ljungby att de får rädda verksamhet i Växjö. Sanningen är att det går trafik åt båda håll, minst tre personal åker varje dag från Växjö till Ljungby, men känslan av att behandlas orättvist finns där. Spekulationer skapar oro för utvecklingen. Ljungby Lasarett är sedan länge en av de största arbetsplatserna på orten och särskilt viktig för kvinnor.

Annons

Hur kan man få ett fruktbart samarbete mellan de två lasaretten? Först måste Ljungby få tillbaka sin trygghet och identitet. Det behövs en lokal ledare som håller ihop arbetsplatsen och skapar framtidstro. Sedan måste Ljungby ha en chans att marknadsföra sina styrkor och få patienter att komma dit från både hela länet och landet. Verksamheten måste få bli mer personalstyrd inom de delar där det finns ett sådant engagemang. Tydligt uppdrag med stor frihetsgrad, som tidigare Ljungbyläkaren Olle Wihlborg nyligen uttryckte det.

Man måste också utreda vad för slags sjukhus Ljungby skall vara och vilka specialiteter som skall erbjudas. Samverkan med när vården och kommunerna kan också utveckla verksamheten. Ljungby kommer inte att kunna erbjuda allt. Det gäller för Växjö också. Viss vård i regionen skall kunna finnas i Växjö och/eller Ljungby. Inget av sjukhusen kan bli bäst på allt. När rollerna klarats ut och båda arbetsplatserna känner trygghet i sin verksamhet kan man samarbeta på mer lika villkor.

Alliansen kommer arbeta för att:

Tillsätt en lokal ledare för Ljungby lasarett som utvecklar arbetsplatsens gemenskap.

Lyssna in personalens syn på vad man kan utveckla i verksamheten och ge de som önskar möjligheter att ta ett självständigare ansvar.

Utred hur Ljungby lasarett skall se ut i framtiden. Bestäm vilken verksamhet som skall finnas och se till att den fungerar.

Alliansen i Region Kronoberg

Mikael Johansson (M), Anna Zelvin (KD), Elizabeth Peltola (C), Bo Bergsjö (L)

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons