GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Arijeta Reci (S): Avskaffa delade turer

     Insändare av Arijeta Reci (S).
     Växjö • Publicerad 3 september 2021 • Uppdaterad 3 september 2021
     Detta är en insändare i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
     Foto: Alexander Hall

     Undersköterska inom äldreomsorgen i Sverige är idag ett bristyrke. Det är svårt att rekrytera nya medarbetare. Samtidigt lever vi i ett samhälle där fler äldre är i behov av vård och omsorg. Därför måste långsiktiga lösningar garanteras för att äldreomsorgen ska bli så bra och säker som möjligt, både idag och i framtiden.

     Att öka attraktiviteten för yrket är avgörande för att få bukt med utmaningen. Då är bra arbetsmiljö för undersköterskor en fundamental förutsättning. Pandemin har åter igen visat oss att samhället bärs på många undersköterskornas ryggar. Men med det kommer ett tungt pris för den enskilde. Långa arbetspass, nya rutiner, slit av både kropp och själ. Så ska det inte behöva vara.

     Konceptet delade turer används oftast på helger inom äldreomsorgen. Det innebär många timmars arbete på en dag med en längre obetald rast. Från morgon till kväll är du tillägnad jobbet. Det är inte medmänskligt att kräva den tillgängligheten. Delade turer är en belastning för personalen inom äldreomsorgen. Därför måste delade turer avskaffas. Det kommer inte lösa attraktiviteten på en gång, men det är en viktig bit på vägen.

     –––––

     Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.