Annons
Debatt

Berndtsson (C): Den svårfångade nya nära vården

Debattartikel av Britt-Louise Berndtsson (C), Ledamot i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd
Kronoberg • Publicerad 29 mars 2022

I sjukhusdebatten har den nya nära vården efterlysts. Var finns den? Hur ser den ut? ”Den ska fram först.” Den finns redan, ser olika ut, har kommit olika långt. Regionen utvecklar, renoverar och bygger till vårdcentraler vid behov. Ett ständigt pågående jobb. Nyss var det Ryd, nu Rottne, Teleborg och snart skapas ett spännande område i Ljungby.

Den nya nära vården har utretts nationellt och genomförs i hela landet. Men det finns inte EN nära vård, och det är inte enbart på vårdcentralerna det ska hända. Det gemensamma för den nya nära vården är att vård ska ske på rätt nivå, så nära patienten som möjligt och i samverkan.

Annons

I övrigt är den nya nära vården en omställning, en rörelse som omfattar alla delar av hälso- och sjukvården, inklusive den kommunala, patienterna och invånarna själva. Vården består av team med olika yrken kring och med patienten. Stor aktivitet framåt pågår med alla parter inblandade.

Rörelsen inom den nya nära vården har delvis bromsats av pandemin, delvis tagit rejäla skutt framåt då samhället blivit mer digitalt. Kompetensen har ökat både i verksamhet och hos allmänhet. De av oss som kan bidra digitalt underlättar så mer tid kan ägnas åt dem som inte är så vana vid tekniken. Det kan vara genom att boka tid, beskriva sjukdomsförloppet digitalt, sköta provtagning hemma där resultat överförs till kontaktsjuksköterskan i vården mm.

Teknik och vård på rätt nivå så nära patienten som möjligt gör att ambulanspersonal kan utföra vård i hemmet utan att ta med patienten till akuten. Det innebär också att du först får träffa sjukgymnasten om du har ont i exempelvis ryggen. Har du däremot behov av täta sjukvårdskontakter på olika ställen inom vården, har du stor hjälp av fast vårdkontakt och en vårdplan. Vårdkontakten kan svara på dina frågor och lotsa dig enligt planen. Du ska också kunna möta andra specialister på din vårdcentral än allmänläkaren. Detta kan ske genom att specialisten tjänstgör någon dag i veckan på vårdcentralen eller genom videobesök från vårdcentralen in till sjukhuset. Även mobil röntgen ska vara möjlig. Tandvårdsbussen som cirkulerar är annat exempel på nära vård, liksom avancerad vård i hemmet med stöd av palliativa teamet.

Personalen används smart. Digital teknik skapar journalanteckning, så medicinska sekreteraren kan avlasta vårdpersonal. Sjuksköterskor har digitala plattor med vid patienternas sängar för att kunna föra in uppgifter direkt. Det ökar säkerheten och sparar mycket tid. Du kan använda regionens hälsoapp och ta digital kontakt med sjukvården samt göra digitala besök, när det passar in. Då slipper du som patient förflytta dig till vården.

Att patient/anhörig är mer delaktig i sin egen vård har flera fördelar. Vården blir mer individuell och patienten blir mer motiverad att följa råd och medicinering. Detta innebär snabbare läkning.

Absolut nödvändigt är förebyggande hälsovård. Att vi själva hjälper kropp och själ att må bra så länge som möjligt. Här införs nu hälsosamtal till vissa grupper som komplement till det som redan erbjuds. Den nya nära vården fick ett pandemihack i kurvan, men den pågår.

Britt-Louise Berndtsson (C), Ledamot i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons