Annons
Debatt

Blågröna Växjö: Vi är inte nöjda förrän våra lärare är nöjda

Debattartikel av representanter från Blågröna Växjö i utbildningsnämnden.
Växjö • Publicerad 18 februari 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Nadia Hagberg

De senaste dagarna har vi kunnat läsa en artikelserie i Smålandsposten om hur de system som IST levererar till Växjö kommun inte fungerar som det ska. Vi har två system från IST, IST lärande och Saits. IST lärande implementerades 2017 och Saits började vi använda vid starten av höstterminen förra året. Det står helt klart att båda tjänsterna har problem, och att våra medarbetare upplever systemet som tungarbetade. Det har förekommit driftsstörningar där kapaciteten har varit för låg, och det har också förekommit rena buggar. De senaste veckorna har jag fått till mig berättelse där lärare som arbetat på en friskola för att sedan börjar hos oss vittnar om att det som tidigare krävde ett system, hos oss kräver elva olika system. En annan lärare berättar om hur hon använde sex timmar av en studiedag för att genomföra ett moment i en av ISTs tjänster, men att systemet hela tiden krånglar och att allt läraren skriver in försvinner. Detta är totalt oacceptabelt. Så här ska det självklart inte gå till!

Våra IT-system ska vara ett stöd för våra medarbetare, och när det inte upplevs på det viset så blir det i stället en belastning. Det är inte acceptabelt. Jag värnar våra medarbetares arbetsmiljö, och våra digitala system är en del av den arbetsmiljön - som måste fungera.

Annons

Våra digitala system är också viktiga för både elever och vårdnadshavare. Systemen ska var lätta att arbeta i för våra medarbetare, men också smidiga att förstå och hantera för elever och deras föräldrar.

Vad gör vi åt det?

  1. 1 Vi kräver vite! Gällande IST lärande så valde kommunen att inte betala för de delarna som inte var färdiga och eller fungerade vid införandet. Nu vid implementeringen av Saits så har vi i stället valt att gå en annan väg och kommer att utkräva vite för de delar som inte fungerar. Förvaltningen håller på att sammanställa en lista över de funktioner som inte fungerar, och jag kräver att den ska tas fram skyndsamt.
  2. 2Åtgärder måste fram på bordet. Den arbetsgrupp som arbetat intensivt under hösten med både representanter från förvaltningen, lärarkåren och IST ska ta fram förslag på hur vi skyndsamt kan göra åtgärder som kommer underlätta för våra medarbetare. Nu behövs handling, och jag vet att de som arbetar med systemet dagligen vet allra bäst vilka de åtgärderna är.
  3. 3Lägg grunden för hur vi vill ha det, genom att lyssna in våra medarbetare! Ifrån nämndens sida har vi initierat en utvärdering för att lägga grunden för hur våra medarbetare vill ha det. Därför genomförs nu ett omfattande arbete för att se hur våra medarbetare upplever att arbeta i våra olika digitala system, vilka fungerar bra – och vilka behöver bytas ut? Om du har tankar du vill dela med dig av, tveka aldrig på att berätta det för oss! Vi vill lyssna in er och utforma våra upphandlingar efter de krav som våra medarbetare ser behöver ställas på våra digitala system.
  4. 4Vi för en ständig dialog med IST. Ordförande Ida kommer personligen att träffa IST:s ledning nästa vecka för att trycka på att systemen MÅSTE fungera. Vi är inte nöjda förrän våra lärare är nöjda.
  5. 5Vi står redo att byta leverantör om så krävs. Man ska dock ha med sig, att det inte så enkelt att bara byta ett system rakt av. Vi är lagstadgade att upphandla digitala tjänster, och sådana processer tar tid. Vilket såklart är frustrerande när vi står i ett läge där vi inte är nöjda med det systemet vi har. I den utredning som vi nu gör så hoppas jag att det kan bli väldigt tydligt hur vi ska utforma upphandlingen för att våra lärares digitala arbetsmiljö ska bli så bra som möjligt.

Avslutningsvis så vill vi skicka ett stort och innerligt tack till alla våra medarbetare. Pandemin har varit prövande för oss, men att samtidigt arbeta med ett system som brister, det är inte enkelt. Ni är fantastiska, och vi uppskattar stort att ni hör av er med era synpunkter.

Blågröna Växjö i utbildningsnämnden

Ida Eriksson (M), Torgny Klasson (L), Tina Sturesson (C), Åsa Björkman (KD), Magnus Folcker (MP)

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons