Annons

C: Regeringen försvårar för ungas väg till första jobbet

Debattartikel av Andreas Håkansson (C), Distriktsordförande, och Andreas Olsson (C), Gruppledare Växjö kommun.
Växjö • Publicerad 6 april 2023
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: MATHIAS BERGELD

Den 1 april gör regeringen det svårare för unga att få ett första jobb. Det är tyvärr inget aprilskämt.

Då kommer alla företag med unga anställda i ålder 19–23 år behöva betala full arbetsgivaravgift. För ett företag som har en ung människa anställd med 25 000 kr i lön, innebär det nästan 3 000 kr i ökade kostnader. Varje månad.

Annons

Centerpartiet vill att de företagare som ger en ung person chansen att få sitt första jobb ska belönas med mindre skatt. Inte högre.

Det som var gemensam borgerlig politik under Alliansen – att göra det lättare för företag och billigare att anställa – rullas nu tillbaka av regeringen.

Utvärderingar av tidigare sänkningar visar att fler jobb skapas med åtgärden. Det är framför allt särskilt dumt att höja arbetsgivaravgifterna nu, i ett läge där arbetslösheten är på väg upp och inflationen är hög. Konjunkturinstitutet konstaterar dessutom att exempelvis sänkta arbetsgivaravgifter är den enda typ av ekonomisk-politisk stimulans som både ökar BNP, och därmed mildrar lågkonjunkturen, och sänker inflationstrycket.

I juni månad tar omkring 100 000 ungdomar studenten. De vill ta sina första kliv ut i arbetslivet, en förutsättning för att bli självständig och påbörja sin livsresa. Arbetslivet börjar alltid med ett första jobb. Nu blir det dyrare. Nu blir det svårare.

Detta sker i ett läge när många företag går på knäna. Besöksnäringen och handeln finns över hela landet och är otroligt viktiga. När butiker, restauranger och caféer stänger och skyltfönster blir mörka och tomma. Då slocknar ytterligare en del av livslusten.

Regeringen behöver göra om och göra rätt, de behöver återkomma med en ny sänkning och att denna ska gälla retroaktivt från 1 april. Men man väljer att sitta på händerna och höja företagens kostnader och minska ungdomars jobbchanser.

Andreas Håkansson (C), Distriktsordförande

Andreas Olsson (C), Gruppledare Växjö kommun

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons