Annons
Debatt

C: Stärk polisnärvaron i hela Kronobergs län

Debattartikel av Per Schöldberg (C), riksdagsledamot Kronoberg, Andreas Olsson (C), kommunalråd Växjö kommun, Lars-Ove Johansson (C), kommunalråd Ljungby kommun, Thomas Haraldsson (C), kommunalråd Alvesta kommun, Gusten Mårtensson (C), kommunalråd Älmhults kommun, Anna Johansson (C), oppositionsråd Tingsryds kommun, Viktoria Birgersson (C), kommunalrådskandidat Uppvidinge, Angelica Karlsson (C), kommunalråd Lessebo kommun och Maria Asplund (C), kommunalrådskandidat Markaryds kommun.
Växjö • Publicerad 2 september 2022
.
.Foto: ADAM WRAFTER

Torsdagen den 25 augusti var det Polisens dag. Polisens dag infaller den sista torsdagen i augusti och firades för första gången 2018. Syftet med dagen är att lyfta det fantastiska arbete som alla poliser runt om i landet gör. Centerpartiet uppmärksammade denna dag genom att för det första hylla alla de i polisens tjänst som dygnet runt arbetar för vår trygghet, och för det andra genom att lyfta Centerpartiets förslag för ökad polisnärvaro i hela Kronobergs län.

Polisen måste finnas nära. Det är viktigt för känslan av trygghet att polisen känns närvarande i alla kommundelar inom Kronobergs län. Förtroendet för polisen bygger på att de både hinner med grov kriminalitet och vardaglig brottslighet som skadegörelse, stölder och buskörningar. Din trygghet oavsett var du bor, är beroende av fler poliser. Vi vill att poliser ska vara lokalt förankrade, att du helst ska kunna känna till vilka som är dina lokala poliser – och att de kommer när du behöver dem – så måste det vara i alla kommuner runt om i Kronobergs län.

Annons

Centerpartiet har drivit på för en ökad polistäthet och fått lagstiftning på plats som tacklar brott på landsbygden. Men nu behövs ytterligare åtgärder. Polisens brottsbekämpande och förebyggande arbete på landsbygden bör bland annat utvecklas genom särskilda utredare, som har fokus riktat mot brottslighet som är särskilt vanligt förekommande på landsbygden. Vi vill se fler patrullerande poliser, återöppnande av poliskontor och fler mobila polisenheter. Landsbygdens trygghet kräver det.

Centerpartiet vill särskilt satsa en lokalpolismiljard i hela landet, och därmed betydande resurser i Kronoberg, över den kommande mandatperioden på att återöppna stängda polisstationer och på stärkt polisnärvaro i hela länet.

En direkt konsekvens av vårt förslag skulle bli att möjliggöra en mycket tätare polisnärvaro i hela Kronobergs län.

Per Schöldberg (C), riksdagsledamot, Kronoberg

Andreas Olsson (C), kommunalråd, Växjö kommun

Lars-Ove Johansson (C), kommunalråd, Ljungby kommun

Thomas Haraldsson (C), kommunalråd, Alvesta kommun

Gusten Mårtensson (C), kommunalråd, Älmhults kommun

Anna Johansson (C), oppositionsråd, Tingsryds kommun

Viktoria Birgersson (C), kommunalrådskandidat, Uppvidinge

Annons

Angelica Karlsson (C), kommunalråd, Lessebo kommun

Maria Asplund (C), kommunalrådskandidat, Markaryds kommun

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons