Annons

C: Vi måste öka matproduktionen!

Debattartikel av Per Schöldberg (C), riksdagsledamot, och Anna Johansson (C), vice ordf. regional utveckling Region Kronoberg.
Växjö • Publicerad 9 september 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Pixabay

MAT 2022 är igång och vi sätter fokus på Kronobergs förmåga att producera bra livsmedel, att skapa mat-möten mellan producenter och konsumenter och att konsumera närproducerade livsmedel direkt hos bonden eller på våra caféer och restauranger.

Sedan MAT startade för många år sen, har intresset för mat ökat rejält. Vi vill köpa närproducerat och ekologiskt. Vi vill handla i gårdsbutiker. Vi vill äta på bra restauranger med råvaror hämtade nära.

Annons

Centerpartiet har alltid arbetat för landsbygdens och livsmedelsproduktionens villkor. Vi har känt oss ensamma i debatten och att lämna förslag. Efter att kriget i Ukraina utmanar förutsättningarna för livsmedelsförsörjningen, har förståelsen för att vår egen livsmedelsproduktion är viktig, ökat. Centerpartiet har också varit drivande i det stora krispaket som nu rullar ut för att lindra den extrema kostnadsutveckling som slår mot landsbygden och de gröna näringarna i spåren av kriget i Ukraina. Mer behöver dock göras. Vi måste tillsammans förbättra villkoren för att driva lantbruk i Sverige. Då kan vi åter öka produktionen så att självförsörjningsgraden blir väsentligt bättre.

För att lyckas öka produktionen, krävs bra villkor för bönderna och bra förutsättningar att bo och trivas på landsbygden. Vi vill bl.a. satsa på:

  • Förbättrade villkor och förenklade regler och bördor för företagen
  • Bredbandsutbyggnad så att digitala lösningar kan användas
  • Tillåta gårdsförsäljning av alkohol
  • Förenklat strandskydd
  • Förbättrat reseavdrag (idag går det mesta av reseavdraget till storstadsområden)
  • Slopad skatt på förnyelsebara drivmedel
  • Ökad polisnärvaro på landsbygden
  • Regionalt stöd till småföretag
  • Bra naturbruksutbildningar för jord- och skogsbruk

Livsmedelsproduktionen och antalet aktiva bönder i Kronoberg har minskat. Vi kan i samhället och i politiken stödja genom att bidra till goda villkor för företagaren och bra service på landsbygden. Men vi kan framför allt stödja det lokala jordbruket genom att handla lokalt. Upphandla lokalt i kommuner och Region Kronoberg och att våra restauranger använder lokalt producerade råvaror. Det är det MAT 2022 handlar om.

Per Schöldberg (C), riksdagsledamot Kronoberg

Anna Johansson (C), vice ordf. regional utveckling Region Kronoberg

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons