GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerpartiet: Vi är en garant för valfrihet och satsningar på landsbygden

Insändare av Centerpartiets företrädare i Växjö kommun.
Växjö • Publicerad tisdag 14:58
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Växjö kommun är en fantastisk kommun att leva i. Kommunen välkomnar nya företag och människor och gör en spännande expansionsresa. För att lyckas med detta krävs långsiktighet, stabilitet och att alla partier samverkar.

Vi lever dock i en tid där Växjös, Sveriges och världens uthållighet prövas. Vi har gått igenom en pandemi och upplever nu ett krig i vår absoluta närhet. Dessa prövningar skapar oro och gör läget oklart och svårplanerat. Omvärldens svar på den ryska invasionen visar att vi kan tro på framtiden. Stater och människor sluter upp och ställer sig på medmänsklighetens sida. Det finns ett starkt stöd för öppenhet och demokrati.

Vi vet mycket lite om vad framtiden bär med sig därför är det viktigt att Växjö står starkt och stabilt. En expansiv kommun får aldrig sluta att arbeta med sin attraktivitet och ett samlat arbete mellan kommun, näringsliv och akademi lägger grunden för detta och säkrar kompetensförsörjningen tillsammans. Centerpartiet lägger in en högre växel i näringslivsarbetet och arbetet med infrastruktursatsningarna. Centerpartiet värnar mångfald och valfrihet inom välfärden. Vi vill erbjuda fler villatomter i attraktiva lägen runt om i kommunen, gärna i sjönära lägen. När elevantalet ökar på landsbygden behöver vi satsa och utveckla våra landsbygdsskolor. Landsbygderna behöver bredband och laddinfrastruktur och att vi säkerställer belysningen. Växjö kommun måste också bygga ut sin krisberedskap för att säkra cybersäkerheten och matförsörjningen vid kris.

Centerpartiet sökte i valet stöd för ett fortsatt alliansstyre i Växjö kommun. Men väljarna valde bort alliansen och för att inte ge Sverigedemokraterna inflytande så valde partiet att i stället skriva ett samarbetsavtal med Socialdemokraterna. Det innebär att vi släpper fram ett styre bestående av S, V och MP. Centerpartiet ingår inte i styret men får stort inflytande i politiken och en friare roll än tidigare. Vi prioriterar att utveckla vår gemensamma välfärd, landsbygderna, näringsliv och infrastruktur i hela kommunen.

Centerpartiet kan här redovisa ett urval av de politiska frågor vi fått gehör för i budgeten för 2023:

  • Skolmaten ska varje dag servera både animaliskt (kött, fisk, kyckling eller vilt) och vegetariskt alternativ.
  • Mer närproducerade inköp i vår kommun genom dynamiska inköp.
  • Det aktiva skolvalet behålls och landsbygdsskolorna utvecklas.
  • LOV (lagen om valfrihet) fortsätter inom äldreomsorgen.
  • Vi skapar trygghetsbostäder i våra tätorter.
  • En förstudie inleds för vår vision om den hållbara staden - Grön stadsby.
  • Ett aktivt arbete för fler villatomter runtom i hela vår kommun.
  • Ambitionen är att 100% ska ha tillgång till bredband.
  • Utredning om Växjö kommun kan ta över ansvaret för belysningen på landsbygden.

Centerpartiet är garant för tryggad valfrihet och satsningar på landsbygden. Centerpartiets förhoppning är att de politiska partierna nu samlar sig i arbetet för att Växjö fortsatt ska vara en stark och expansiv kommun.

Andreas Olsson (C), Kommunalråd

Tina Sturesson (C), Gruppledare

Annika Nilsson (C), Gruppledare

Thomas Magnusson (C), Fullmäktigeledamot

Claes Bromander (C), Fullmäktigeledamot

Centerpartiet.
Centerpartiet.Foto: SIMON HASTEGÅRD