GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Debatt: 9 förslag för fler och billigare studentbostäder

     Debatt av Douglas Thor, riksordförande Moderata Studenter, och Viktor Klar, ordförande Moderata Studenter Växjö
     Växjö • Publicerad 24 augusti 2021 • Uppdaterad 24 augusti 2021
     Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

     I de flesta av landets universitetsstäder råder det nu bostadsbrist. Särskilt hårt slår det mot de studenter som kommit in på sin drömutbildning men som måste tacka nej för de inte hittar boende. Studentbostadsföretagen säger att de kan bygga mycket mer om politiken lättar på reglerna men regeringen vägrar. Nu krävs lättade regler, mindre detaljstyrning och kortare byggprocesser så det kan byggas fler studentbostäder med lägre hyra.

     På grund av dagens socialdemokratiska byggregler byggs det för lite och när det väl byggs tar det lång tid och blir väldigt dyrt. Detta göra att studenter som inte får boende måste tacka nej till sin utbildning och att de studenter som får boende måste betala en onödigt hög hyra. Studentbostadsföretagen säger att de kan bygga mycket mer och billigare om politiken lättar på reglerna men regeringen vägrar.

     Studenter med resursstarka föräldrar löser problemet genom att köpa en bostadsrätt. Men för den student som saknar föräldrar med en fet plånbok finns bara alternativen att söka sig till den dyra andrahandsmarknaden eller att tacka nej. Är det detta som är socialdemokratisk bostadspolitik?

     Moderata studenter vill att dina meriter ska avgöra om du kan börja studera och därför presenterar vi 9 förslag för fler och billigare studentbostäder.

     1. 1Ta bort minimumkravet på 16 kvadratmetrar. Genom att ta bort kravet kan varje bygge rymma fler lägenheter.
     2. 2Lätta på tillgänglighetskravet. Kravet på varje lägenhet att vara tillgänglighetsanpassad för rörelsehindrade bör lättas på så kravet endast gäller bottenplan eller en viss andel av lägenheterna.
     3. 3Ta bort krav på att varje lägenhet ska ha förråd. Även detta tar upp plats där det i stället kunde varit lägenheter och ökar kostnaden per lägenhet.
     4. 4Lätta upp kommuners parkeringskrav. Krav på p-plats ökar kostnaden för nybyggda bostäder med 15 procent. I vissa kommuner skulle ett lättande på parkeringskraven kunna öka byggandet med 50 procent.
     5. 5Ta bort krav på direkt solljus. I studentbostäder större än 35 kvadratmeter finns krav på tillgång till direkt solljus. Detta hindrar vissa smarta planlösningar från att byggas. Vad är fel på reflekterat solljus?
     6. 6Kasta ut de som inte studerar. Idag bor många som avslutat sina studier kvar i sina studentbostäder. Genom att ge hyresvärdarna för studentbostäder tillgång till Ladok går det snabbare att identifiera vilka som inte studerar och kasta ut dem.
     7. 7Ta bort det kommunala planmonopolet. Genom att låta markägaren själv få bestämma vad som ska byggas på deras mark kan vi få en mer effektiv markanvändning.
     8. 8Sätt pris på att överklaga. Överklaganden drar byggprocesser i långbänk och de ändrar sällan utfallet. Att överklaga byggbeslut bör avgiftsbeläggas för att stoppa okynnesöverklaganden.
     9. 9Inför tidsfrist på överklaganden. För att korta tiden för byggprocesserna och skapa förutsägbarhet bör en tidsfrist för hur lång tid överklaganden får ta införas.

     Sveriges studenter har idag svårt att få tag i bostad och onödigt höga hyror. Det viktigaste för studenter är att de får en bostad och att det är så låg hyra som möjligt. Man har förståelse för att man inte kan bo lyxigt under studietiden. Genom att lätta på onödiga regler, styra mindre detaljer och korta byggprocesser kan vi bygga mer och billigare. Med Moderata studenters bostadspolitik behöver ingen tacka nej till sin drömutbildning för att de inte får tag i bostad.

     Douglas Thor, riksordförande Moderata Studenter

     Viktor Klar, ordförande Moderata Studenter Växjö

     –––––

     Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.