Annons
Debatt

Debatt: Blågröna satsar på personal i omsorgen och anhörigvårdare

Debattartikel av Ulf Hedin (M), Anna Zelvin (KD), Lars Rejdnell (L), Margareta Jonsson (C) och Gunnel Jansson (MP) i omsorgsnämnden.
Växjö • Publicerad 26 maj 2021
Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl, Smålandsposten

Växjö

Blågrön satsning om 9,4 miljoner kronor i omsorgsnämnden på kompetensutvecklingsinsatser, personalfrämjande åtgärder samt en uppskattning vad gäller anhörigvårdande insatser.

Annons

Det senaste året har varit utmanande för hela vårt samhälle men kanske mest för våra sköraste som äldre med hemtjänst eller personer i särskilda boenden och omsorgstagare. Vår personal har ställts inför nya och utmanade situationer. Samtidigt står vi inför förändringar genom utvecklingen av ”God och nära vård och omsorg”. Fler och större insatser kommer att genomföras närmare vård- och omsorgstagare och fler uppgifter kommer att utföras av kommunal personal. Omsorgsnämnden avsätter med detta beslut ca 9 miljoner kronor för dessa samlade insatser.

Vi vill därför redan under 2021 göra följande satsningar:

Extra kommunala medel (4,1 miljoner kronor) avsätts för en kompetensutvecklingsinsats för all personal för att förbereda och underlätta genomförandet av ”God och nära vård och omsorg”.

Extra medel (3,6 miljoner kronor) avsätts för personalutvecklingsinsatser i form av en gemensamhetspott. Medlen disponeras lokalt på enheterna och ska stimulera samarbete, utveckla vi-känsla och bidra till social gemenskap. Allt i syfte att ge positiva effekter i arbetet med vård- och omsorgstagare.

All personal, fast anställda och vikarier som funnits i verksamheten kontinuerligt under de senaste månaderna, erhåller en personlig uppskattning i form av ett presentkort om 500 kronor. Tanken är att presentkortet ska kunna användas i lokala butiker och restauranger. Exakt utformning presenteras inom kort. 
Kostnad: 1,2 miljoner kronor.

Våra anhörigvårdare har haft det oerhört ansträngande under pandemin då beslutad avlastning inte alltid kunnat genomföras. I samband med den ”Nationella anhörigdagen” i höst avser vi uppmärksamma denna grupp med en social aktivitet (inom ramen för då gällande eventuella restriktioner). 
Uppskattad kostnad: 0,25 miljoner kronor.

Förvaltningschefen ges i uppdrag att utreda möjligheten till kompletterande individuell insats till de anhörigvårdare som drabbats hårdast under pandemin. 
Uppskattad kostnad (maximalt) 0,25 miljoner kronor.

Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden

Anna Zelvin (KD), vice ordförande i omsorgsnämnden

Lars Rejdnell (L), ledamot i omsorgsnämnden

Annons

Margareta Jonsson (C), ledamot i omsorgsnämnden

Gunnel Jansson (MP), ledamot i omsorgsnämnden

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons