Annons
Debatt

Debatt: Boendesegregation är ett resultat av politiska beslut

Debattartikel av Maria Garmer (V), Björn Kleinhenz (V), José Gonzales (V), Gabriela Contreras (V) och Eiad Aldroubi (V).
Växjö • Publicerad 6 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Nadia Hagberg

Allt färre ideologiska samtal och en smygande förskjutning åt höger i det politiska landskapet riskerar att göra det svårt för väljarna att navigera. Det blir smärtsamt tydligt när den socialdemokratiska integrationsministern Anders Ygeman låter den danska retoriken om icke-västliga invånare, eller utomnordisk som han själv föredrar, stå oemotsagd.

Efter massiv kritik menar ministern att han blivit missförstådd, men att inte reagera mer på uttrycket icke-västliga talar sitt tydliga språk. Det kan inte vara något annat än en ideologisk kompass som tappats bort.

Annons

Att det är positivt att människor med olika bakgrund och förutsättningar möts är nog de flesta överens om, att reagera över retoriken innebär naturligtvis inte att man är för segregation. Det är öppenheten för den danska linjen som delar in människor efter etnicitet och där man ska portas eller flyttas som måste ifrågasättas. Man låter samtalet förflyttas från ökade ekonomiska skillnader, brist på billiga bostäder och skolsegregation till härkomst. Det är att göra det lätt för sig.

Det är en jämlik skola, fler hyresrätter med rimliga hyror och arbetstillfällen som bryter utanförskap, inte signalpolitiska omflyttningar av människor baserat på deras etnicitet. Boendesegregationen är ett resultat av politiska beslut och det är politikens ansvar att skapa goda förutsättningar och trygghet för alla invånare. Låt inte utrikesfödda bli slagträn i valrörelsen, låt i stället samtalen präglas av behoven av stora jämlikhetsreformer.

Maria Garmer (V)

Björn Kleinhenz (V)

José Gonzales (V)

Gabriela Contreras (V)

Eiad Aldroubi (V)

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons