GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Debatt: Bra företagsklimat stärker välfärden

     Debattartikel av Centerns Näringspolitiska grupp i Växjö
     Växjö • Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 2 juni 2021
     Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
     Foto: Olof Elfverson

     Samma dag som den blågröna alliansen i Växjö kommun presenterar sitt budgetförslag för 2022 offentliggörs Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet i landets kommuner. Frågorna hänger ihop. När nya företag etablerar sig i vår region eller befintliga företag växer skapas fler arbetstillfällen. Fler arbeten innebär ökade skatteintäkter vilket behövs för att de kommande åren garantera en bra skola, god äldrevård och omsorg. Ökade resurser behövs också för att Växjö ska kunna investera i framtiden.

     Centerpartiet har det senaste året varit drivande för att på olika sätt förbättra företagsklimatet i Växjö. Vi har fått gehör för att införa en upphandlingsskola och att genomföra utbildning av tjänstemän och politiker för mer serviceinriktad myndighetsutövning. Vidare åtgärder för att snabba upp handläggningsprocessen och att det ska bli lättare att komma i kontakt med kommunen. Det ska helt enkelt vara attraktivt och smidigt att driva företag i Växjö!

     I budgetförslaget för 2022 tar vi ytterligare ett antal steg. Centerpartiet har bland annat fått igenom en satsning på att attrahera nya företag till regionen. Prospektsbearbetning kräver professionell marknadsföring och positionering, starka, väletablerade nätverk och breda kontakter (IT, logistik, teknikföretag, bioenergi, m.fl.). Budgeten har också en satsning på företagshotell i våra olika kommundelar, inrättande av ett näringslivsråd, en kraftfull satsning på besöksnäringen. Dessutom noterar vi med glädje en omsvängning när det gäller Vidéum Science Park som nu ska renodlas som bolag och få en mer konkurrenskraftig roll mot omvärlden.

     Kraftfulla insatser behövs framöver, vilket indikeras av Växjös resultat i Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet. Det mest glädjande är att Växjös negativa trend bromsats upp. Årets betyg 3,6 är oförändrat jämfört med 2020. Men självklart är det inte godtagbart att ligga strax över Sverigesnittet för en kommun som tidigare under många år tillhört toppskiktet. Positivt är att Växjö får höga betyg närt det gäller mobilnät och bredband samt att företagen inte upplever någon större konkurrens från kommunal verksamhet.

     Informationen till företagen, dialogen med kommunens beslutsfattare och upphandling får lägst betyg. Detta är frågor som kommunen äger och kan göra något åt. Även att närmast elementära frågor som förståelse för företagen, att få råd och vägledning och snabb handläggning ligger under rikssnittet, innebär att vi har en hemläxa att göra.

     Avslutningsvis måste vi driva näringslivsfrågorna med mer passion och engagemang. Det blir lätt mycket prat och lite verkstad. Lednings- och styrfunktionerna på förvaltnings-och bolagsnivå måste vässas, liksom med självrannsakan den politiska styrningen.

     Centerns Näringspolitiska grupp i Växjö

     Claes Bromander

     Yvonne Ekaremål

     Anders Haggren

     Gudrun Holmberg

     Tomas Johansson

     Thomas Karlsson

     Annika Nilsson

     Thomas Magnusson

     –––––

     Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.