Annons

Debatt: Centerpartiet är rösten för företagen och fler jobb i Växjö

Debattartikel av Andreas Olsson, kommunalråd och kommunkandidat (C), Annika Nilsson, gruppledare och kommunkandidat (C), Claes Bromander, kommunkandidat (C) och Thomas Karlsson, kommunkandidat (C).
Växjö • Publicerad 26 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arkivbild på Växjö city.
Arkivbild på Växjö city.Foto: Lena Gunnarsson

Centerpartiet i Växjö kommun har under mandatperioden varit tämligen ensamma om att prioritera frågor kring jobb, företagande och ett bättre företagsklimat. Oppositionen saknar helt en politisk linje inom området. Vi har träffat ett stort antal företag och vi har en klar reformagenda för vad som behövs för att kommunen återigen ska vara i topp när det gäller företagsklimatet.

I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet fortsätter exempelvis den nedåtgående trenden. I den årliga undersökningen av kommunernas myndighetsutövning, service och effektivitet tappar Växjö. Av de totalt 189 kommuner som deltog i undersökningen hamnade Växjö på plats 125, alltså den nedre tredjedelen. Det är inte okej, Växjö kommun ska vara bäst i Sverige.

Annons

Mår företagen bra, mår också kommunen bra. Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Företagen och deras medarbetare bidrar till att skapa välfärd och välstånd - ökande skatteintäkter som sedan kan omvandlas till ännu bättre skolor, högkvalitativ omsorg och synligt trygghetsarbete.

Infrastrukturen ses av många som en ödesfråga och vi förundras över de uteblivna satsningarna i Växjö kommun, men också i sydöstra Sverige. Centerpartiet vill tillsammans med Kalmar och Karlskrona skapa en kommunal lobbyorganisation för att bli en starkare och tydligare röst mot centralmakten i Stockholm. Det handlar om att agera för sydöstra Sveriges bästa i nationella frågor av övergripande karaktär som tåg, vägar, inrikesflyg och utlokalisering av myndigheter och statliga jobb. Gång på gång har sydöstra Sverige blivit förbisedda.

Ett bra företagsklimat ger fler jobb, högre skatteintäkter och färre invånare i bidragsberoende och utanförskap. Vi lägger nu i en högre växel och vill:

  1. 1Införa en servicegaranti för bygglov på fyra veckor, klarar vi inte löftet sänks avgiften.
  2. 2Prioritera kommunens arbete för att främja en god dialog och positiva attityder till företagen.
  3. 3Stärka kommunens arbete för att locka fler nya företagsetableringar. Satsa på marknadsföring, attraktionskraft och säkra kompetensförsörjningen.
  4. 4Mer verksamhetsmark och ett utökat samarbete med grannkommunerna.
  5. 5Satsa extra för att öka kvinnors företagande i kommunen.
  6. 6Skapa en kommunal lobbyorganisation i sydost för mer statliga satsningar.
  7. 7Växjö flygplats skall vara kvar och utvecklas till Sveriges grönaste flygplats!

Andreas Olsson, kommunalråd och kommunkandidat (C)

Annika Nilsson, gruppledare och kommunkandidat (C)

Claes Bromander, kommunkandidat (C)

Thomas Karlsson, kommunkandidat (C)

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons