GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Centerpartiet försvarar hållbar fjärrvärme, bra om fler gör det också!

Centerpartiet svarar på Kristdemokraternas replik om fjärrvärmen.
Växjö • Publicerad 27 december 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: LENA GUNNARSSON

Kristdemokraterna följer sitt modus operandi till punkt och pricka när de anklagar Centerpartiet för desinformation om fjärrvärmen. För det har tyvärr blivit KD:s främsta och snart enda argumentationsmetod att anklaga andra för att fara med osanning – och sedan inleda hela sitt resonemang genom att bära falsk vittnesbörd mot den de debatterar mot.

Här handlar det om påståendet att Centerpartiet gick till val på att bilda regering med Miljöpartiet och som en följd av detta stod vårat parti plötsligt bakom Miljöpartiets huvudlösa skogspolitik. Säg till om ni blir yra när ni försöker hänga med i de kristdemokratiska svängarna.

Men det är såklart besvärande för KD att ha satsat hårt på sitt så kallade hjärtland och sedan avslöjas med att det enda som fanns var ett luftslott. Det var bara fina ord om nio kronor mindre vid pump, högkostnadsskydd, skrotad reduktionsplikt och en påmålad vurm för jaktkläder och skogsbruk.

För nej, det är inte desinformation att öppet redovisa hur en rad svenska partier, däribland KD, röstade om biobränslen i Europaparlamentet. De röstade, svart på vitt, för ett förslag som fick gehör och potentiellt får det olyckliga resultatet att rester från skogsindustrin inte får klassas som hållbara, vilket till slut leder till höjda priser för fjärrvärmen. Det här har företrädare för energibolagen slagit larm om både i Sverige och Danmark, precis som Centerpartiet nyligen gjorde i den debattartikel som fick KD:s representanter att börja svamla om desinformation.

Det stämmer dock att Kristdemokraterna stöttade Centerpartiets alternativa text som hade tagit bort de märkliga formuleringarna, men eftersom det tidigare förslaget som stöttades av bland annat S, M och Kd fick gehör, så ställdes aldrig den alternativa texten för omröstning. Det logiska hade såklart varit att rösta nej till den katastrofala formuleringen för att sedan stötta Centerpartiets text som försvarar användandet av restprodukter från skogsbruket.

Men vi ska avsluta med en förhoppning som ändå väcks av Kristdemokraternas svar på artikeln. Nämligen att de öppnar för att stoppa förslaget - trots att de själva röstade för det - i ministerrådet. Det är någonting som vi i Centerpartiet varmt välkomnar.

Vi hoppas att de kristdemokratiska ministrarna som har ansvaren i de här frågorna verkligen ställer sig bakom den svenska skogen och de svenska fjärrvärmekunderna i den här frågan, eftersom det äventyrar en femtedel av Sveriges hållbara värmeförsörjning.

Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker

Andreas Olsson (C), kommunalråd

Anders Haggren (C), ledamot VEAB