Annons

Debatt: Dags för skarp klimatpolitik!

Växjö • Publicerad 25 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunalråd Magnus P Wåhlin kandiderar som Miljöpartiets nya språkrör.
Kommunalråd Magnus P Wåhlin kandiderar som Miljöpartiets nya språkrör.Foto: LENA GUNNARSSON

Den gångna sommaren har präglats av rapporter om värmerekord. Att slå rekord brukar ju vara något positivt, åtminstone i sportens värld. Men när det handlar om temperaturer innebär det katastrofala konsekvenser.

Städer i Europa har satts i civilt nödläge på grund av de höga temperaturerna. I Phoenix i USA uppmättes 43 grader varmt under 23 dagar i följd, ett nytt rekord. I Kina sattes under sommaren ett nytt rekord med 52 graders värme. Världens varmaste dag, sedan mätningarna började, uppmättes den sjätte juli. Genomsnittstemperaturen under juni månad låg 1.47 grader över medelnivån. Havsytetemperaturerna i världen slog rekord i maj, juni och juli. Även i Bottenhavet och Bottenviken har vi sett den längst ihållande värmeböljan någonsin, något som kan få förödande konsekvenser på ekosystemen. Medelhavet hade i juni en medelyttemperatur på 28.71 grader.

Annons

Till detta har vi sett torka som påverkar sommarens och höstens skördar, vi har sett bränder som tar livet av människor och natur och vi ser radikalt minskade isar på våra poler.

Det finns ingen tvekan längre om att klimatkrisen är här nu och inte något som kommer i framtiden. Den senaste forskningen visar dessutom på ett tydligt samband mellan sommarens väder och klimatkrisen.

För Miljöpartiet har det alltid varit självklart att lyssna på vetenskapen och det har lett oss till att ta fram en klimatfärdplan som med 224 åtgärder kan ta oss till det viktigaste målet: nära nollutsläpp 2035. Vår politik vilar på tre solidariteter: solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet, solidaritet med kommande generationer och solidaritet med världens alla människor. Klimatkrisen är en existentiell kris: den handlar om hur vi kan leva här och nu och i framtiden. Det handlar om framtiden för våra barn och för människor i hela världen, människor som redan drabbas av klimatförändringarna och i många fall tvingas lämna sina hem. Vår förmåga att känna empati med andra levande varelser, andra människor och de som kommer efter oss behöver styra vår politik här och nu.

Klimatförändringarna är inget som eventuellt kommer i framtiden, de är redan här. Alla vet det. Vad gör vi då?

Miljöpartiet väljer att ha den vassaste politiken för omställning. Den är inte alltid populär hos alla men vi är inte i politiken för att vara populära, vi är här för att göra skillnad på riktigt! Det kommer att innebära stora förändringar i hur vi lever våra liv. Livsstilsförändringar är bland det svåraste som finns. Men faktum är att det inte finns något alternativ. Jag är övertygad om att det hållbara samhället är ett bättre samhälle för alla. Det är ett samhälle där vi tillsammans antar de stora utmaningar vi står mitt i.

Vi måste snarast minska utsläppen och investera 100 miljarder om året i minst tio år för att ha tillräckliga resurser för omställningen. De pengarna ska användas för rejäla satsningar på tåg och annan kollektivtrafik, på att fasa ut all fossil energi, på skarpa miljökrav i all offentlig upphandling och en kraftig och snabb utbyggnad av förnybar energiproduktion.

Tyvärr väljer Sveriges regering att backa in i framtiden och kraftigt öka Sveriges utsläpp. Den regeringen måste snarast bytas ut, senast i valet 2026.

För många människor i Sverige och världen får ont i magen när de tänker på framtiden. Jag tror att det bland annat beror på att de ser för få politiker som verkar ha svaren på utmaningarna.

Miljöpartiet har den vassaste klimat- och miljöpolitiken därför att vi lyssnat på vetenskapen och satt oss ned och gjort jobbet för att ta fram reformer som gör skillnad på riktigt. Jag är stolt över att representera ett sådant parti och kommer att göra allt jag kan för att bidra till omställningen. Jag är övertygad om att vi är många som vill se en rimligare värld. Och vet du: en bättre värld är faktiskt möjlig!

Magnus P. Wåhlin (MP), kommunalråd och språkrörskandidat.

Annons
Annons
Annons
Annons