Annons

Debatt: Den bästa vården är den som inte behövs

Debattartikel av Britt-Louise Berndtsson (C) och Elizabeth Peltola (C).
Debatt • Publicerad 9 september 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elizabeth Peltola och Britt-Louise Berndtsson.
Elizabeth Peltola och Britt-Louise Berndtsson.Foto: Montage. Marie Fransson/Adam Sjöborg

Året om har sjukvården bekymmer med att rekrytera och behålla tillräckligt med personal. Hyrpersonal är bra i en tillfällig knipa, men i den utsträckning vi har hyrpersonal i dag sliter den på ordinarie personal och blir delvis också en risk för misstag och vårdskador, då denna personal inte är tillräckligt introducerad på arbetsplatsen.

Inför framtiden ser vi ökande personalbehov, så stora att de inte går att lösa, om vi inte ändrar vårt sätt att jobba inom hälso- och sjukvård. Digitalisering för de patienter som väljer det är en väg att gå, för att ge mer tid för dem som verkligen behöver och för att jobba smartare. Men det finns en annan väg som Centerpartiet drivit och en gång introducerade i det som då hette Landstinget Kronoberg, folkhälsa – förebyggande åtgärder.

Annons

Nu införs äntligen hälsosamtal på ett strukturerat sätt i Region Kronoberg. Först ut är 50-åringar vilka får frågor om levnadsvanor och tips. Bra! Men dessa resultat ska också tas om hand på djupet. Vidare tar det lång tid att komma igenom även övriga vuxna åldersgrupper av kronobergare med hälsosamtal.

Vi behöver alltså göra mer för att antingen skjuta upp eller helt arbeta bort risk att insjukna. Region Kronoberg måste helt enkelt mota Olle i grind, för att de resurser vi har i form av personal ska räcka till åt dem som redan är svårt sjuka och för våra kroniker.

Centerpartiet vill åter ta täten för nytt förebyggande arbete. Det är dags att använda hälsocoacher och ge invånare, som är i riskzon att insjukna. tränings- och kostprogram samt friskvårdspeng under lång tid, tills de nya vanorna har satt sig och det goda måendet blir ett självspelande piano. Detta har provats i vårt land och är en god investering i hälsa för att till exempel stoppa insjuknande i diabetes 2 eller skjuta upp långvarig sjukdom. Det som kostar inledningsvis sparar mångdubbelt i det långa loppet.

Friskt vågat är hälften vunnet, heter det ju. Här är det med det friska i fokus Centerpartiet vill satsa framåt. Resultatet blir mer tid och resurser till dem som verkligen behöver sjukvård samt ett friskare Kronoberg. Vem kan vara emot det?

Britt-Louise Berndtsson (C)

Elizabeth Peltola (C)

Annons
Annons
Annons
Annons