GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Denna valborg vill vi fira dubbelt

Debattartikel av Douglas Thor, riksordförande Moderata studenter, och Viktor Klaar, ordförande Moderata studenter i Växjö.
Växjö • Publicerad 29 april 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Efter två inställda valborg är det dags för oss studenter att få fira in våren rejält. Valborg är den högtid som studenter firar som mest. Hundratusentals unga samlas i landets alla studentstäder för varma parkhäng, god dricka och stora fester. Tyvärr begränsas det roliga av Socialdemokraternas onödiga krångel. Vi vill ha färre regler och mer valborg.

Under två år har valborgsfestligheterna fått ställas in på grund av pandemin. Den tid i våra liv då vi ska vara som mest socialt aktiva har vi i stället fått sitta ensamma vid en datorskärm och varit förpassade till våra små studentlägenheter. Nu när pandemin är över behöver den sociala skuld som byggts upp få betalas tillbaka.

Idag skapar politiken massor av begränsningar för uteliv och umgänge. Man försvårar för utelivet med konstiga regler och krav på våra krögare, klubbar och studenthak. Till pizzakvällen, fotbollsmatchen eller bjudningen får man inte ens köpa öl eller vin som myndig. När vi ser att det är hög efterfrågan på allt som rör firande behöver politiken skapa möjligheter i stället för att sätta käppar i hjulet.

Socialdemokraternas regler räddar inte liv och skapar inte trygghet. För ökad trygghet krävs insatser som riktar sig mot de som överkonsumerar och missbrukar alkohol. Dagens regler förstör och försvårar i stället för oss studenter och de företag som berörs. Inför valborg föreslår vi därför 5 reformer för färre sossiga moralregler och mer umgänge, fest och frihet.

  1. 1Dansa till gryningen. Idag är det kommunpolitikerna som bestämmer hur länge krögarna kan ha öppet. Trots att många klubbar och restauranger vill ha öppet längre säger politiken nej. Vi tycker ägarna krögarna och klubbarna ska få bestämma sina egna öppettider så att vi kan få dansa färdigt.
  2. 2ICA Basic rödvin. För matbutiker är det idag enbart tillåtet att sälja öl, vin och cider med låg alkoholhalt. Vi tycker det är onödigt. Det skulle bli bättre för oss studenter och butikerna om det gick att köpa sin dricka på i den lokala matbutiken. Därför bör de få sälja dryck med högre alkoholhalter som vin, cider och starköl.
  3. 3Öl till hämtpizzan. Idag är det tillåtet att köpa en öl till pizzan så länge du är kvar på pizzerian. Ta med ölen hem går däremot inte, trots att ingen kommer till skada. Vi föreslår att det ska vara tillåtet för restauranger att sälja alkohol med take away-maten.
  4. 4Foodora vinleverans. Glömt gå till systemet? Idag finns det några få kommuner som tillåter att företag gör hemleverans av alkohol till matbeställning. Vi vill att det ska vara tillåtet att köpa hem alkohol med maten via leveransföretag som Foodora.
  5. 5Tequila pop-up bar. Idag är det krav på att kunna servera mat för att få sälja alkohol. Det skapar krångel för nattklubbar när de sent in på natten behöver ha igång köket trots att ingen köper mat. Det omöjliggör också för en företagare att slänga upp en pop-up bar som bara säljer alkohol. Vi föreslår att matkravet tas bort.

Redan innan pandemin utmärkte sig Sverige med en föråldrad detaljpolitik som lägger sig i för mycket av studenters liv. Med två år av pandemi är landets studenter laddade inför ett efterlängtat valborgsfirande. Med mindre regler, krångel och byråkrati kan det firande leva upp till förväntningarna. Det är dags att få fira valborg dubbelt.

Douglas Thor, riksordförande Moderata studenter

Viktor Klaar, ordförande Moderata studenter i Växjö

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.