Annons

Debatt: En röst på Socialdemokraterna är en röst för ett bättre Växjö

Texten är en debattartikel från Martin Edberg (S), ordförande Socialdemokraterna Växjö.
Växjö • Publicerad 14 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Martin Edberg (S)
Martin Edberg (S)Foto: Pressbild

Det är inte lång tid kvar tills det svenska folket går till vallokalen och lägger sin röst i valurnan. Många har redan bestämt sig, men några av er bestämmer sig först när ni ska lägga ner valsedeln i kuvertet.

Det går bra för Växjö kommun. Många väljer att flytta till kommunen, här finns många arbetstillfällen och våra föreningar och organisationer erbjuder ett rikt förenings- och kulturliv. Men det som är bra hade kunnat vara så mycket bättre.

Annons

Det styret vi har i kommunen har styrt i snart 16 år. Under dessa år har Växjö gått från att tillhöra en av de tio bästa skolkommunerna i landet, till att nu inte ens kvala in på topp 200. Vi ser att segregationen har ökat bland skolorna och att flera hundra elever inte klarar de uppsatta kunskapsmålen när de lämnar årskurs nio. Varje år.

Det har blivit allt svårare att få en plats på ett äldreboende och vi läser ofta om äldre som tvingas vända sig till domstolen för att den omsorg de behöver. De privata aktörerna har fått öppna äldreboende helt fritt vilket har fått stora konsekvenser för kommunens äldreomsorg. Men stängda äldreomsorgsplatser och skenande kostnader som följd.

Under dessa år har sparförslagen duggat tätt och medarbetarna inom kommunens alla verksamheter får nästan alltid höra att det inte finns pengar. Det ska hela tiden effektiviseras och omorganiseras vilket skapar oro och frustration bland medarbetarna. Med följden att många medarbetare har sökt sig till andra arbetsgivare i stället.

Men neddragningarna från de styrande partierna har inte gjorts för att det saknas pengar i kommunen, utan för att de styrande politikerna hellre har velat lägga pengar på hög än låta dem gå till vår gemensamma välfärd. Pengahögen på banken har vuxit från år till år och är nu uppe i flera miljarder kronor. Samtidigt har våra medarbetare får slita hårdare och våra invånare har fått se välfärden monteras ner, bit för bit.

Så här kan vi inte ha det i Växjö. Växjö kan så mycket bättre. Vi måste stoppa privatiseringarna och ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Vinster hör inte hemma i skolan eller omsorgen. Låt våra skattepengar användas i kommunens verksamhet. Omsorgen behöver mer personal och öka resurserna till de skolor som har störst behov.

Om du som vi inte är nöjd med utvecklingen av Växjö kommun är du välkommen att rösta på Socialdemokraterna. En röst på Socialdemokraterna är en röst för ett maktskifte. En röst på något av de partier som styr kommunen är en röst för fortsatta marknadsexperiment och en röst för en fortsatt negativ utveckling.

Din röst avgör. Tillsammans kan vi göra vårt Växjö bättre.

Martin Edberg, ordförande Socialdemokraterna Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons