Annons
Debatt

Debatt: Ett bra sommarlov oavsett plånbok

Debattartikel av Martin Edberg, ordförande socialdemokraterna Växjö
Växjö • Publicerad 28 juni 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Martin Edberg (S).
Martin Edberg (S).Foto: URBAN NILSSON

Vi vet att ett stort antal barn i Växjö kommun lever i ekonomiskt utsatta familjer. Det finns föräldrar som har ångest över att ens barn ska ta med en hundralapp till skolutflykten, kläder som har blivit för små och där det är avgörande om lönen eller barnbidraget kommer innan eller efter helgen. Det är inte bara familjer som får ekonomiskt bistånd som berörs utan även de som har lägre inkomster.

Sommarlovet har precis börjat och för många barn och ungdomar innebär det ett skönt avbrott med vila och spännande upplevelser. Många har sitt första sommarjobb med lite extrapengar att köpa eller göra något roligt för.

Annons

Sommarlovet är också en av de tider på året där vi ser att de ekonomiska klyftorna blir som allra synligast. Familjer med redan ansträngd ekonomi har inte möjlighet att göra det där lilla extra som är förenat med kostnader, medan andra kan göra både tre och fyra sådana aktiviteter.

För att nå en nollvision mot barnfattigdom krävs politisk handlingskraft. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har under de senaste åren genomfört flera förändringar, bland annat högt barnbidrag, höjt underhållsstöd och avsatt pengar till kommunerna för att de ska kunna genomföra sommarlovsaktiviteter. Bara denna sommar har Växjö kommun fått extra miljoner från regeringen för att genomföra avgiftsfria och smittsäkra sommarlovsaktiviteter. Men det räcker inte, för att nå nollvisionen måste mer göras.

Här i Växjö har vi socialdemokrater föreslagit extra stöd till förskolan för att de ekonomiskt och socialt utsatta barnen ska kunna fångas upp tidigare och så att deras familjer ska kunna får bättre stöd från socialtjänsten. Vi har lagt förslag om att skolan i Växjö ska vara avgiftsfri, även fri från dolda avgifter för till exempel skolutflykter. Vi socialdemokrater har även föreslaget att en kommunal fritidsbank införs så att alla barn kan få möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid. Detta är bara några av de förslag som vi har lagt fram men som det moderatledda styret i Växjö har sagt nej till.

I Socialdemokraternas Växjö ska inget barn leva ekonomisk utsatt och vi vet att dessa barn i större grad hamnar i samma situation som vuxna. Vi vill bryta barnfattigdomen och vi vill göra det idag!

Martin Edberg, ordförande socialdemokraterna Växjö

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

FLER DEBATTARTIKLAR/INSÄNDARE:

Annons
Annons
Annons
Annons